Kuburović: Promena Ustava obaveza preuzeta u poglavlju 23

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da Ustav Srbije treba promeniti i podseća da se Srbija na to obavezala otvaranjem poglavlja 23 u procesu priključenja EU.

Izvor: B92

Sreda, 12.07.2017.

10:03

Kuburović: Promena Ustava obaveza preuzeta u poglavlju 23
Foto: Tanjug, arhiva

Tim poglavljem, precizirala je, predviđeno je da se Ustav promeni u oblasti pravosuđa na način koji bi isključio uticaj vlasti na sudstvo u pogledu sastava Višeg saveta sudstva i DVT.

"Da ne bi bilo zabune, Komisija za sprodođenje strategije je sačinila analizu postojećih ustavnih odredbi, krenulo se u javnu raspravu, održano je već nekoliko okruglih stolova, pozvani svi zainteresovani da iznese sugestije", navela je Kuburovićeva gostujući na Pink televiziji.

Ona je izrazila nadu da će do kraja meseca na jednom okruglom stolu biti prilika za analiziranje svih tih stavova.

Nakon toga, dodala je, predlog izmena Ustava biće dostavljen Venecijanskoj komisiji, bez čijeg pozitivnog mišljenja se ne može dalje u prceduru.

Podsetila je i da je predsednik Aleksandar Vučić do sada više puta najavio da treba da se radi na izmeni celokupnog Ustava, ali je za to potrebno obezbediti širi politički konsenzus.

O Specijalnom sudu za OVK, Zakonu o nasilju u porodici...

Kuburovićeva je izjavila da Srbija ima uveravanja specijalnog tužioca Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika tzv. OVK da će postupci protiv optuženih biti vođen profesionalno, te izrazila uverenje da će sud poštovati sve ono zbog čega je i osnovan.

Podsetila je da se na formiranje suda čekalo više godina, te da je do njegovog formiranja došlo na osnovu izveštaja Dika Martija iz 2011.

Ne može, dodala je, da kaže da su nedavni vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji doveli do odugovlačenja u početku rada ove pravosudne institucije.

Odugovlačenja je, kazala je, bilo i ranije zbog samih procedura koje su nedostajale da bi počeli postupci.

"U samom zakonu stoji da ovaj sud treba da radi nepristrasno, nezavisno i profesionalno i procesuira ratne zločine i zločine protiv humanitarnog prava. Nadamo se da će tako i biti", rekla je Kuburovićeva, gostujući na Pink televiciji.

Istakla je da su nade velike ne samo kada je u pitanju Srbija, već i od međunarodne zajednice.

Srbija je, kazala je, spremna da dostavlja određene dokaze ukoliko bude takvih zahteva.

"U izveštaju Dika Martija se govori o liderima i komandantima OVK, pa se nadamo da će sud ispoštovati ono zbog čega je i osnovan. Imamo tvrdnje specijalnpog tužioca da će da postupa profesionalno tako da se nadamo da će ovog puta biti drugačija situacija", zaključila je Kuburovićeva.

Ministarka pravde je izjavila i da je od primene novog Zakona o nasilju u porodici prošlo tek mesec i po i da je za to vreme izrečeno blizu 1.200 hitnih mera, a onima koji su pokušali da prekrše izrečenu meru u pomenutom periodu je izrečeno 150 kazni zatvora zbog dela počinjenog u prekršajnm postupku.

Govoreći o slučaju nedavnog ubistva supruge i majke troje dece kod Centra za socijalni rad na Novom Beogradu, Kuburovićeva je rekla da ne može da kaže da pomenuti zakon ima manjkavosti.

U konkretnom slučaju, rekla je, sada je na nadležnima da preispitaju da li je bilo propusta.

"Ono što moram da istaknem da će u narednih par dana na vladi biti osnovan savet za praćenje implementacije ovog zakona. Ako se pokaže da postoji neki nedostatak, spremni smo da adekvatno reagujemo", navela je Kuburovićeva gostujući na Pink televiziji.

Napomenula je i da je izvršitelj ovog ubistva, koji je potom izvršio samoubistvo, već bio pravosudno osuđivan dva puta zbog nasilja u porodici - prvi put zbog nasilja nad ženom, a drugi put zbog nasilja nad maloletnim detetom.

On je, podsetila je, imao zabranu prilaska i odluku o iseljenju iz stana, a susret u Centru je bio način da vidi decu u kontrolisanim uslovima, ali je on to zloupotrebio.

"Verujem da će nadležni da preispitaju da li je bilo propusta u radu organa koji su bili u obavezi da pruže zaštitu majci i deci", rekla je Kuburovićeva. Ministarka pravde Nela Kuburović, koja je nedavno boravila u Sarajevu, izjavila je da Srbija i BiH sprovode Protokol o saradnji koji je potpisan pre više od 10 godina, a koji se tiče unapređenja regionalnih odnosa.

Kuburovićeva je rekla da Ministarstvo pravde Srbije pruža pomoć kolegama u BiH u unapređenju Sistema iz rešenja krivičnih sankcija.

"Srbija je ocenjena kao zemlja koja je unapredila smeštajne kapacitete i uslove osuđenicima i mi pomažemo kolegama u BiH. Sada je potpisan i protokol o uručenju softvera koji treba da se primenjuje u novom federalnom zatvoru BiH".

Taj zatvor bi trebalo da počne sa radom do kraja godine.

"Dobra saradnja i pravna pomoć dve države treba da bude osnov za dalje unapređienje saradnje", rekla je Kuborovićeva.

Govoreći o Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoć i zaštiti podataka o ličnosti, Kuburovićeva je rekla da su to samo dva zakona koja se pripremaju u okviru poglavlja 23.

Na Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, kazala je, dugo se čeka i pretpostavlja da će se na njega još dugo čekati, s obzirom na nerazumevanje koje za to pitanje postoji u Advokatskoj komori, ali i u saranji advokature i NVO.

Ipak, nada se da će to pitanje biti rešeno u što skorijem periodu.

"Dosta toga se još radi, u što skorijem period nas očekuje i zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. Nakon izbora direktora nadam se da ćemo imati sve neophodne uslove da radna ghrupa nastavi sa radom i da ćemo tokom jeseni imati taj zakon u proceduri", rekla je Kuburovićeva.

Ministarka je saopštila i da je nakon drugog konkursa za raspodelu više od 350 miliona dinara, 97 projekata dobilo sredstva, a za petak je planirano svečano uručenje ugovora. Sredstva su, kazala je, dobili resori zdravstva, obrazovanja...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: