Objavljen spisak terorista koje "podupire" Katar

Saudijska Arabija i još tri zemlje saveznice objavile su spisak pojedinaca i organizacija povezanih sa terorizmom, a koje navodno podupire Katar.

Izvor: B92, Jutarnji list

Petak, 09.06.2017.

11:17

Objavljen spisak terorista koje
Foto: Gettyimages

Zvaničnici Katara odmah su taj spisak nazvali neutemeljenim.

Fizičke i pravne osobe na tom popisu su "povezane s Katarom i s njegovim sumnjivim političkim programom", ističe se u zajedničkom saopštenju Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta.

To pokazuje da Katar "s jedne strane tvrdi da se bori s terorizmom, a s druge ga podupire, finansira i pruža utočište terorističkim organizacijama", dodaje isti izvor.

"Četiri zemlje su se usuglasile i stavile na popis imena 59 pojedinaca i 12 pravnih subjekata", dodaje se u zajedničkom saopštenju u kojem se ističe kako "neće štedeti napor" za njihov progon.

Uz Katarane, na popisu su pojedinci i organizacije iz Egipta, Bahreina i Libije.

Kriza je izbila u ponedeljak, kada su Saudijska Arabija, Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske veze s Dohom, pod optužbom da održava veze s "terorističkim organizacijama i sektaškim skupinama koje žele da destabilizuju region", među kojima su spomenuli Muslimansku braću, Islamsku državu i Al Kaidu.

Te zemlje, koje Kataru zameraju i približavanje Teheranu do daljeg su obustavile letove prema Dohi i iz Dohe te zatvorile svoje kopnene i morske granice s tim malenim emiratom bogatim plinom i naftom.

Katar je rekao da to saopštenje sadrži "neutemeljene optužbe" dodajući da je njegova borba protiv terorizma jača od one koju provodi "puno potpisnika tog zajedničkog saopštenja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: