"Umesto da ispravljamo krivu Drinu mi je spajamo"

Ljubovija i Bratunac ne mogu da opstanu bez mostova, kao što ni Balkan ne može da opstane bez njih, izjavio je novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić.

Izvor: B92, Beta

Petak, 26.05.2017.

13:33

Foto: Tanjug, arhiva

Lider RS Milorad Dodik izjavio da umesto da "ispravljamo krivu Drinu odlučili smo da je spajamo".

Najviši zvaničnici Srbije i Republike Srpske sastali su se na mostu "Bratoljub", koji spaja Ljuboviju u Srbiji i Bratunac u Republici Srpskoj.

Na sredini mosta sastali su se predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić s predsednikom i premijerkom RS Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović koji su u obilazak radova na mostu stigli u pratnji delegacija dve vlade.

Do sada je završeno 72 odsto radova na mostu, premoštene su obale Drine a preostali su završni radovi na uređenju pešačke i biciklističke staze i presvlačenje kolovozne trake. Most "Bratoljub" je dug 227 metara a širok 14 metara, sa osam stubova od čega su četiri u Drini i po dva na obalama reke.

Taj projekat, u vrednosti od 13 miliona evra, finansira Vlada Srbije, a RS ima obavezu da izgradi pristupne saobraćajnice na svojoj strani.

Vučić je obraćajući se građanima na mostu izjavio da Drina spaja, a ne razdvaja Republiku Srpsku, Srbiju i BiH.

"Mostovi su simbolička veza koja omogućava normalan život. Oni spajaju, zbog njih prestajemo da se plašimo i počinjemo da se razumemo. Omogućuju nam da radimo, uče nas i prenose znanje. Dići most znači da nismo digli ruke od sebe nama najbližih", rekao je Vučić.

Novoizabrani predsednik Vučić potom je rekao da "o ljubavi i potrebi da se srpski narod povezuje ne moram ni da govorim".

Kako kaže, ova Vlada Srbije i Republike Srpske učinili su mnogo po tome pitanju.

"Ovo je 12. most na Drini, a treba nam 120 i još 1.000 u Srbiji, Republici Srpskoj i na čitavom Balkanu", naveo je Vučić.

Odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da su reke "krvotok svih zemalja pa i srpskih".

"Ali niko osim nas ima Moravu i Drinu koje teku posred srpskih zemalja. Oni su svedoci naše istorije", navodi Nikolić.

Nikolić je potom poželeo okupljenima "da jednog dana ne bude bitno gde ideš pošto će sve da bude jedno".

Kako kaže, most je simbol zajedništva koji spaja "našu tešnju da se volimo i uvažavamo jer smo deca iste majke".

"Srpskim majkama su nekažnjeno otimali decu, a one su uplakane ostajale na levoj obali Drine jer nisu imali most. Bratojlub nas spaja zanavek, korak u susret bratu i u susret zajedničkoj budućnosti", navodi Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: