Pokrenuta istraga protiv Gruevskog

Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore pokrenulo je istragu zbog nezakonitog finansiranja stranke VMRO DPMNE.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 22.05.2017.

16:45

Pokrenuta istraga protiv Gruevskog
Getty Images

Tužiteljka Fatime Fetai rekla je na konferenciji za novinare da je prvoosumnjičeni Nikola Gruevski, kao predsednik partije, zloupotrebio službeni položaj i omogućio finansiranje stranke suprotno zakonu, kao i da je nezakonito na račun stranke uplaćeno 4,9 miliona evra.

Fetai je rekao da je prvoosumnjičeni s ciljem da omogući finansiranje stranke parama koje je uzeo na nezakonit način, u stranci formirao grupu koja je prala te pare, odnosno da preko opštinskih komisija budu unesene u budžet stranke.

Od 2009. do kraja 2015. preko gotovinskih uplata na račun VMRO DPMNE je, prema Specijalnom tužilaštvu, uneseno 4,9 miliona evra uplatama pojedinaca koje su prikazivane kao donacije građana i članova.

Fetai je rekla da su nezakonito dobijene pare trošene za marketing, rad stranke, plaćanje raćuna, ali i za kupovinu nekretnina.

"Od 2009. do 2015. zaključen je 71 dogovor za kupovinu nepokretne imovine, plaćene tim nezakonito stečenim parama. Deo od imovine uopšte nije bio u funkciji ostvarivanja ciljeva partije i ne koristi se za potrebe stranke", rekla je Fetai.

Ona je najavila da će Specijalno tužilaštvo zatražiti zamrzavanje dela imovine, među kojima i sedište partije u centru Skoplja.

Tu zgradu je podigla građevinska firma Beton koja je na račun VMRO DPMNE, prema Specijalnom tužilaštvu, dodatno uplatila nesrazmernu sumu novca kao partnerstvo u investiciji, koju partija nije smela da uzme jer je firma angažovana na javnim radovima.

U toj istrazi je osumnjičeni 14 funkcionera stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Specijalno tužilaštvo danas je pokrenulo još jednu finansijsku istragu u kojoj je prvoosumnjičeni bivši premijer. U tom slučaju istražuje izgradnju autoputa Miladinovci-Štip kojom su, prema Specijalnom tužilaštvu, tadašnji visoki funkcioneri vlade oštetili Makedoniju za 155 miliona evra. Taj autoput se finansira kineskim kreditom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: