Skoplje napeto, građani zabrinuti, stiže zvaničnik SAD

Napetost u Makedoniji se i dalje oseća, ali nasilja, što je najbitnije, nema ni na ulicama, ni u institucijama.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 29.04.2017.

19:10

Skoplje napeto, građani zabrinuti, stiže zvaničnik SAD
Foto: Tanjug/AP

Kako javlja reporter B92, ni priče da je “Makedonija na pragu građanskog rata” nisu više toliko glasne.

To, međutim, ne znači da Makedonija kao društvo nije duboko podeljena.

Građani ne žele nikoga da optužuju za ono što se dogodilo, ali isto tako ne žele da dozvole da njihova teritorija bude deo “velike Albanije”.

“Političari odlučuju, narod ne može, sve ide na silu”, kaže jedan građanin Skoplja.

Neki od njih kažu da su novi izbori jedino rešenje.

“Kako ide ovako, ide ka stvaranju treće albanske države”, kaže jedan zabrinuti građanin.

“Prvo, kao intelektualac da vam kažem da se jako stidim. Kako mogu da dozvole u Skupštini Makedonije da pevaju albansku himnu”, navodi građanin Skoplja.

Ulice oko makedonskog Sobranja danas su ponovo otvorene za saobraćaj, a oko same zgrade primetno je prisustvo policije. Amerika, Evropa, OEBS i NATO najoštrije su osudili organizovani napad na makedonsku skupštinu.

Inače, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji dolazi sutra u dvodnevnu posetu Makedoniji tokom koje će se sastati sa najvišim zvaničnicima te zemlje, javila je televizija Telma.

Kako se očekuje, on treba da se sastane sa predsednikom Đorđem Ivanovim, prenosi Telma pozivajući se na saopštenje americke ambasade u Makedoniji.

Takođe očekuje se i susret sa Talatom Džaferijem koga su u četvrtak izabrali za predsednika Sobranja poslanici SDSM i albanskih partija.

Ji će se sastati i sa strančkim liderima i predstavnicima civilnog društva i diplomatskog kora.

On je prvi strani zvaničnik koji dolazi u Skoplje posle nereda koji su se u Sobranju dogodili u četvertak uveče posle izbora poslanika albanske Demokratske partije za integracije Džaferija za predsednika parlamenta, što je bio neposredni povod za nasilje u makedonskom Sobranju.

Poseta Jia bila je inače planirana pre nereda koji su se dogodili u Sobranju, a tada su mediji preneli i da se predsednik Ivanov neće sastati sa njim zbog prethodno preuzetih obaveza.

Američka ambasada u Skoplju još u četvrtak reagovala je osudom nasilja i navela da priznaje izbor Talata Džaferija za predsednika Sobranja.

"Većina poslanika izabrala je Talata Džaferija za predsednika parlamenta tokom regularne, produžene sednice Sobranja, pred javnošću i medijima. Mi ćemo sa njim sarađivati radi podrške demokratiji u interesu Makedonije", piše u saopštenju američke ambasade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: