RSF: Sloboda medija nikad ugroženija - gde je Srbija?

Međunarodna NVO za zaštitu novinara Reporteri bez granica u svom godišnjem izveštaju upozorila je da sloboda medija u svetu "nikad nije bila ugroženija".

Izvor: B92

Sreda, 26.04.2017.

15:44

RSF: Sloboda medija nikad ugroženija - gde je Srbija?
Foto: Thinkstock

RSF je kao primere ugroženosti slobode medija navela "napade na medije, lažne informacije i represiju koju sprovode neki lideri, poput Donalda Trampa i Redžepa Tajipa Erdogana".

Sloboda medija je u "teškoj ili ozbiljnoj situaciji" u 72 od 180 zemalja na spisku organizacije, među kojima su Kina, Rusija, Indija i skoro sve zemlje na Bliskom istoku, centralnoj Aziji, centralnoj Americi i dve trećine država u Africi.

Dobra situacija u medijima je zabeležena u oko 50 zemalja u severnom delu Amerike, Evropi, Australiji i na jugu Afrike, navodi se u izveštaju o situaciji u medijima 2016. godine.

RSF je navela da je dolazak Trampa na vlast u SAD i izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU) - Bregzit, dovelo je povećanja "lažnih vesti".

Najbolja mesta na rang isti beleže skandinavske zemlje Norveška, Švedska, Finska i Danska, dok su na poslednjim mestima Sirija, Turkmenistan, Eritreja i Severna Koreja.

SAD je pala za dva mesta i sada je na 43. mestu, Turska je 155. a Rusija na 148. mestu po slobodi medija.

Srbija je sa 59. mesta u prošlogodišnjem izveštaju pala za sedam mesta i nalazi se na 66. mestu. U regionu je ispred Hrvatska koja je 74. ali je za jedno mesto iza BiH, dok je Slovenija 37.

Srbija je ove godine pala za sedam mesta i oduzeto joj je 0,45 bodova u odnosu na prethodnu godinu, s ukupnom ocenom 28,05.

RSF je u obrazloženju navela da je sloboda medija u Srbiji od 2014. u opadanju.

RSF je dodao da su u Srbiji "usvojena tri zakona o slobodi informisanja u skladu s evropskim standardima, ali nikada nisu stupili na snagu".

Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. u taj spisak. Srbija je najslabije bila pozicionirana 2010. kada je bila na 85. mestu.

U zemljama bivše Jugoslavije, najbolju poziciju ima Slovenija na 37. mestu, dok je BiH poboljšala mesto i popela se za tri mesta, sada je 65. odnosno jedno mesto ispred Srbije.

Hrvatska je zabeležila veliki pad od 11 mesta i sada je 74. na rang listi organizacije, Crna Gora je ostala na istom, 106. mestu. Makedonija je poboljšala situaciju u medijima i skočila za sedam mesta, sada je na 111. Albanija je na 76. mestu, slede Grčka na 88. mestu a Bugarska na 109. mestu.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je rekla da se njeno Ministarstvo građevinarstva trudi da bude otvoreno za medije.

U izjavi novinarima posle Izborene skupštine Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dodala je da postoje "razne institucije koje se bave merenjem slobode medija, ali se dešavalo da izveštaji budu netačni jer nisu uzeli u obzir sve relevantne podatke". RSF od 2002. godine objavljuje spisak 180 zemalja, kao rang listu.

Ta organizacija pri izradi spiska uzima u obzir nekoliko faktora - nasilje i zastrašivanje, stepen pluralizma, nezavisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: