Još jedan protest u Beogradu

Protest "Protiv diktature" u Beogradu, iako je pre dva dana najavljena "pauza" do idućeg utorka, održan je i danas.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 14.04.2017.

18:39

Još jedan protest u Beogradu
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Protest je održan sa, kako sami učesnici kažu, znatno manje ljudi, ali sa idejom da "se ne prekida", odnosno da se održi kontinuitet.

Okupljanje je počelo oko 18.00 sati ispred Doma Narodne skupštine, a zbog broja učesnika saobraćaj nije odmah zaustavljen, već nešto kasnije, kada su se okupili u dovoljnom broju.

Kolonu su predvodili a na čelu su učesnici nosili veliki transparent "Fer i slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, decentralizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava".

Protest je završen oko 20 časova, a novi je najavljen i za sutra.

"Sutra i prekosutra su praznici ali revolucija nikada ne staje, dodjite da mirno šetamo, kao pravi gradjani. Samo mirno i građanski", rekao je jedan od učesnika protesta.

On je dodao da je danas na protestu bilo manje dobošara zbog praznika, ali da će od ponedeljka biti više njih.

Učesnici protesta "Protiv diktature" nakon okupljanja ispred Doma Narodne skupštine Srbije prošetali su pored Skupštine Beograda, Terazijama, na kratko se zaustavili na Trgu Republike i Svetogorskom ulicom nastavili do Takovske, gde su ispred zgrade RTS-a seli na kolovoz i uzvikivali "Dole diktatura" i pevali "Onesvesti se".

Organizatori protesta i dalje nisu poznati, a na skupovima studenata se niko zvanično ne obraća.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici "Protiv diktature", studenti zahtevaju smenu političke elite na čelu s Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija koja bi se ogledala u smeni odgovornih urednika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks.

Studenti zatim traže momentalno razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, decentralizaciju, kao i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Vladi je dat rok za ispunjenje tih zahteva, a to je 17. april.

Protesti "Protiv diktature" počeli su u ponedeljak, 3. aprila, dan posle izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: