Lavrov: Napadi SAD na sirijsku bazu podsećaju na Irak

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je nadu da američki napadi na sirijsku bazu neće "nepovratno" oštetiti odnose između Moskve i Vašingtona.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 07.04.2017.

11:54

Lavrov: Napadi SAD na sirijsku bazu podsećaju na Irak
Foto: Tanjug/AP

Lavrov je poručio da će Rusija zahtevati od SAD da objasne zašto su izvršili napade.

"Nadam se da ova provokacija neće naneti nenadoknadivu štetu", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Taškentu, prestonici Uzbekistana, preneo je Rojters.

Šef ruske diplomatije nazvao je američki napad u Siriji "aktom agresije zasnovanom na potpuno izmišljenom izgovoru", preneo je Rojters.

"Podseća me na situaciju 2003. kada su SAD i Britanija, zajedno sa nekim svojim saveznicima, napali Irak", rekao je Lavrov.

On je dodao da će Moskva zahtevati da se otkrije istina o odluci SAD da napadnu Siriju, navodi TAS.

"Ne znam kada ćemo moći da saznamo kako su SAD odlučile da napadnu SIriju, ali moramo zahtevati da se otkrije istina i to ćemo uraditi", rekao je Lavrov.

Ruski predsednik Vladimir Putin veruje da američki napad na sirijska vojna postrojenja predstavlja agresiju protiv suverene zemlje, izjavio je ranije danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predsednik Putin američke udare protiv Sirije smatra agresijom protiv suverene zemlje kojom se krše norme međunarodnog prava, pod izmišljenim izgovorom", rekao je Peskov.

Rojters prenosi navode iz Kremlja da je Putin rekao kako američki napad na vazduhoplovnu bazu u Siriji nanosi ozbiljnu štetu odnosima SAD i Rusije i da se radi o ciničnom pokušaju odvlačenja pažnje sveta od ubijanja civila u Iraku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: