Ljajić: Očekujem pobedu, da predsednik bude ujedinitelj

Očekujem da će Aleksandar Vučić pobediti u prvom krugu i da će biti predsednik i onih koji nisu glasali za njega, inače smo džaba krečili, kaže Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2017.

16:59

Ljajić: Očekujem pobedu, da predsednik bude ujedinitelj
Foto: B92

Kako je rekao u Kažiprstu, ocena da "drugi krug vodi ka pristojnoj Srbiji" ne stoji i preoštra je.

"Drugi krug podrazumeva ujedinjenje svih ostalih kandidata, ali nije ništa od toga smak sveta, živeće se i posle ovih izbora, a mi se nadamo pobedi u prvom krugu", kaže Ljajić.

Ljajić smatra da, ukoliko pobedi, Vučić neće izlaziti iz okvira svojih nadležnosti. Ipak, ističe da snaga predsednika ne proizilazi iz ovlašćenja već iz izbornog legitimiteta koji mu daju građani.

Na konstataciju da se u kampanji malo govorilo o Kosovu, Ljajić kaže da je vladajuća koalicija posvetila vreme tome, ali da su drugi kandidati ocenili da "ne mogu da tako dobiju glasove".

"Govorili smo o tome, o briselskim pregovorima, o onome što nas očekuje i o svim problemima i opstrukcijama. Naša je namera da sprovodimo Briselski sporazum i da se uspostavi Zajednica srpskih opština", kaže Ljajić i dodaje da će vlada nastaviti da vodi politiku kontinuiteta.

Kako je rekao, par ekselans politička tema je i promena Ustava.

"To je važna tema koju bi trebalo otvoriti, a ne bi smelo da dođe do toga da Ustav donosimo nekim preglasavanjem ili većinom koja neće biti dovoljna da Ustav preživi bar narednih nekoliko generacija. Potrebna je saglasnost glavnih aktera na političkoj sceni i očekujem da predsednik bude ujedinitelj i medijator u traženju konsenzusa", kaže Ljajić.

Ljajić, koji je ranije najavljivao sopstvenu kandidaturu, kaže da "sada nije bilo vreme za eksperimente" i navodi da se sa kandidatom koga sad podržava verovatno nikada neće saglasiti o ulozi DOS-a u političkoj istoriji Srbije, što je nešto što Vučić potencira u kampanji.

"Nije sporno da smo 2000. bili na različitim stranama i da 17 godina kasnije različito gledamo na ta dešavanja. Mislim da je DOS imao važnu ulogu, da je oboren jedan loš režim, da su započete reforme koje se nažalost još sprovode i zemlja je u međunarodnu zajednicu posle duge izolacije. Svesni smo da DOS nije ispunio očekivanja građana, a to je i kažnjeno na izborima. Niti oni mene mogu da ubede da je DOS to što govore, ali još manje mogu ja njih da ubedim u suprotno", kaže Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: