Izbori u Bugarskoj: Preliminarno - Borisov na 32,58

Partija bugarskog premijera Borisa Borisova jasan je pobednik na parlamentarnim izborima, potvrdjuju zvanični podaci na osnovu gotovo svih prebrojanih glasova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.03.2017.

08:33

Izbori u Bugarskoj: Preliminarno - Borisov na 32,58
Foto: GettyImages

Sa gotovo 96,7 prebrojanih glasova Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) osvojila je 32,6 odsto glasova, saopštila je jutros centralna izborna komisija.

To je 96 poslanika od ukupno 240, i više je nego u odlazećem parlamentu kada su imali 84 poslanika.

Taj rezultat omogućuje vođi partije Bojku Borisovu, odlazećem premijeru, da formira vladu i ostvari treći mandat.

Socijalistička partija je druga sa 27,1 procentom. Vođa te partije Kornelija Ninova sinoć je priznala poraz posle nezvanične objave rezultata na osnovu anketa, i rekla da ona neće učestvovati u koaliciji sa GERB-om.

Socijalisti su osvojili 79 poslanika u parlamentu, duplo više nego u prethodnom sazivu ali nedovoljno da preuzmu vlast od Borisova.

GERB nema dovoljno glasova da vlada sam i moraće da formira koaliciju sa nekom od tri manje partije koje su prešle prag od četiri odsto i ušle u parlament.

Kako se navodi, konačni rezultati biće objavljeni u utorak.

Nešto ranije, Borisov je izjavio da njegova partija ima čist mandat da formira novu bugarsku vladu.

"Rezultat je kategorički potvrdio da bi GERB trebalo da bude vodeća vladajuća partija", rekao je Borisov.

Lider Bugarske socijalističke partije Kornelija Ninova priznala je poraz na parlamentarnim izborima i čestitala na pobedi GERBu bivšeg premijera Bojka Borisova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: