Otrov ubio Kim Džong Nama za 20 minuta

Malezijski ministar zdravlja Sbramanijam Satasivam izjavio je da je doza otrova data Kim Džong Namu bila toliko velika da ga je ubila za "15 do 20 minuta".

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2017.

23:15

Otrov ubio Kim Džong Nama za 20 minuta
Foto: Tanjug

Kim Džong Nam umro je 13. februara na aerodromu u Kuala Lumpuru. Malezijska policija saopštila je u petak da je zabranjeni hemijski nervni agens VX upotrebljen da ubije Kima, a to su sredstvo UN svrstale kao zabranjeno oružje za masovno uništenje.

Malezijske vlasti su u međuvremenu pretražile ceo deo aerodroma gde je napadnut Kim Džong Nam i zaključile da nema tragova opasne supstance.

Satasivam rekao je danas da je doza agensa VX data Kimu toliko velika da bi ona "uticala na njegovo srce, na njegova pluća i uticala bi na sve".

"On ; je umro u hitnoj pomoći, onesvestio se u klinici i umro je za 15 ili 20 minuta", rekao je ministar zdravlja i dodao da je smrt sigurno bila "vrlo bolna".

Subramanijam rekao je da je dovoljno samo 10 miligrama VX da bude smrtonosna, "tako da je pretpostavljena količina koja je bila u ovoj dozi bila veća od toga".

Dve žene osumnjičene da su mu bacile tu supstancu na lice su pritvorene, kao i jedan Severnokorejac. Policija želi da sasluša još sedam Severnokorejca, među kojima i jednog diplomatu iz ambasade Severne Koreje u Kuala Lumpuru, međutim, četiri osumnjičenih pobeglo je iz zemlje na dan ubistva.

Južna Koreja, koja od početka slučaja upire prstom na Severnu Kreju, osudila je kršenje Konvencije o hemijskom oružju. Pjongjang je u četvrtak optužio Maleziju za smrt i naveo da je Malezija kovala zaveru sa Južnom Korejom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: