Četvrtak, 02.02.2017.

12:59

Niz hitnih sastanaka zbog Kosova i "propalih pregovora"

Premijer Aleksandar Vučić sa Srbima s KiM, predsednik Tomislav Nikolić hitno s ambasadorima SAD, Kine i Rusije nakon nove runde dijaloga o Kosovu.

Izvor: B92, Beta

Niz hitnih sastanaka zbog Kosova i
Foto: Tanjug

Povod Nikolićevih sastanaka kojima prisustvuje i Marko Đurić, šef Kancelarije za KiM, jeste "situacija na Kosovu posle sinoćnje runde pregovora u Briselu".

Nikolić se prethodno sastao s Karlom Robin Herši, novom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji.

Nikolić je obavestio ambasadore Rusije Aleksandra Čepurina, SAD Kajla Skota i Kine Li Mančanga da ponašanje delegacije Prištine u poslednjoj rundi dijaloga na visokom niovu "nije bilo u cilju postizanja dogovora".

Kako je saopšteno iz Nikolićevog kabineta, na odvojenim sastancima on je "informisao ambasadore o toku razgovora srpske delegacije sa predstavnicima privremene administracije u Prištini" i "sa ponašanjem delegacije iz Prištine, koje nije bilo u cilju postizanja dogovora".

Na sastancima je zaključeno da je u danima koji dolaze neophodno nastaviti dijalog i sačuvati stabilnost u regionu, kao i da se ne sme dozvoliti da dođe do bilo kakvog ugrožavanja bezbednosti građana na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

Dojče vele je javio da su pregovori Beograda i Prištine u Briselu u sredu uveče "propali", a Aleksandar Vučić se u Raški hitno sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova.

"Zabrinut sam, ali ne zavisi sve od nas. Mi ćemo učiniti sve da sačuvamo mir", rekao je Vučić pred polazak u Rašku.

Kako navodi agencija Tanjug, "na srpskoj strani rastu strahovanja da Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova".

Istovremeno, Novosti su objavile da je Vučić na sastanak pozvao i ministra odbrane Zorana Đorđevića.

Pregovori protekle večeri u Briselu su održani na najvišem nivou, prisutni su bili Nikolić, Vučić kao predstavnici Beograda i u ime Prištine kosovski premijer i predsednik Isa Mustafa i Hašim Tači.

Ipak, posle razgovora uz posredstvo visoke predstavnice EU Federike Moderini nije bilo nikakvih izjava, a Dojče vele je objavio da je "atmosfera bila veoma loša" i da nikakvog rezultata nije bilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

18 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: