Obama: Počelo je kada je Putin ponovo došao na vlast

Dva dana pre selidbe iz Bele kuće, američki predsednik Barak Obama je na poslednjoj konferenciji za novinare govorio o odnosima sa Rusijom.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 18.01.2017.

21:10

Obama: Počelo je kada je Putin ponovo došao na vlast
Foto: Tanjug

On je govorio i o smanjenju kazne za Čelsi Mening.

Odlazeći američki predsednik Barak Obama izjavio je povodom svoje odluke da pomiluje transrodnog vojnika Čelsi Mening, osuđenog za špijunažu, da je on odslužio svoju kaznu.

"Budimo jasni, Čelsi Mening je odslužio tešku zatvorsku kaznu", rekao je Obama na poslednjoj konferenciji za novinare, prenosi AFP.

On je rekao da je ta 35-godišnja kazna bila "neadekvatna" u odnosu na to što su optuženi za slična dela dobili.

"Osećam se veoma zadovoljno što je pravda zadovoljena", rekao je Obama.

Obama je doneo tri dana pre isteka svog mandata, odluku o pomilovanju odnosno oslobađanju ili smanjenju kazne za više od 200 zatvorenika, među kojima je i transrodni vojnik Čelsi Mening, saopštila je Bela kuća.

Odlazeći američki predsednik Barak Obama poručio je da je u interesu Amerike da ima "konstruktivne" veze sa Rusijom, ali je napomenuo da je taj odnos unazađen do "neprijateljskog duha" kada je Vladimir Putin ponovo došao na čelo Rusije.

"Mislim da je u interesu Amerike i u interesu sveta da imamo konstruktivne odnose sa Rusijom. To je bio moj pristup tokom celog mog predsedavanja", rekao je Obama na svojoj poslednjoj konferenciji za novinare dva dana pre odlaska iz Bele kuće, prenosi AFP.

Obama je, međutim, dodao da kada je Putin započeo svoj drugi mandant kao ruski predsednik 2012. godine "eskalirajuća antiamerička retorika" dovela je do "neprijateljskog duha" koji je "ovaj odnos učnio još težim".

Obama je govorio o sankcijama Rusiji i naveo da su one uvedene zbog aktivnosti u Ukrajini, te spomenio i ulogu SAD kao garanta da “velike zemlje neće ići i vršiti invaziju na male zemlje“, prenosi "Raša tudej".

“SAD su obično bile na pravoj strani problema, i i dalje je važno da budemo na pravoj strani problema. Jer ako mi – najveća, najmoćnija država i demokratija na svetu – ne podržimo ove vrednosti, sigurno je da drugi kao što su Kina i Rusija neće“, dodao je Obama.

Obama je takođe govorio i o izraelsko-palestinskom sukobu i naveo da je status quo neodrživ, opasan za Izrael, loš za Palestince, za region i američku nacionalnu bezbednost.

Takođe, osvrnuo se i na Donalda Trampa, te objasnio razloge njegove pobede na predsedničkim izborima.

“Mnogi su glasali za Trampa jer su se osetili zaboravljenim i obespravljenim. Ne želite da imate Ameriku u kojem samo mali deo ljudi živi dobro, a ostali se bore za komadiće“, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: