Rusija poziva na istragu napada na crkvu u Kijevu

Zvanična Moskva pozvala je na temeljnu i nepristrasnu istragu o napadu na pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije u Kijevu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2017.

22:53

Rusija poziva na istragu napada na crkvu u Kijevu
Foto: GettyImages

Crkvu Petra Mogile jutros su nepoznati muškarci gađali molotovljevim koktelima, a predstavnik ruskog Ministranstva spoljnih poslova zadužen za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava Konstantin Dolgov ocenjuje da se radi o još jednom u nizu napada prisilnog preuzimanja imovine ukrajinske pravoslavne crkve koja pripada Moskovskoj patrijaršiji.

"Ovi izveštaji pružaju osnovu za ozbiljnu zabrinutost. Na žalost, ovo nije prvo nasilje i međunarodno razbojništvo prema ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. To je očito nasilje prema pravima pravoslavnih vernika u Ukrajini. Nejasno je šta su predstavnici zakona radili u ovakvim situacijama, ali u prošlosti su bili ravnodušni prema njima", rekao je Dolgov.

Prema njegovim zvaničnici Ukrajine moraju da istraže ovaj slučaj i pronađu krivce, kako bi se osigurala neometana realizacija verskih sloboda.

On je dodao i da odlazeća administracija Baraka Obame nije učinila ništa da spreči ovakve nezakonite situacije, kao i da međunarodne organizacije za ljudska prava svojim pasivnim stavom ohrabruju ekstremiste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: