Arapske zemlje podržale Kerija, ali ne i Netanijahu

Govor državnog sekretara SAD Džona Kerija o izraelsko-palestinskom miru podržale su sunitske arapske države, uključujući Egipat, Jordan i Saudijsku Arabiju.

Izvor: B92

Petak, 30.12.2016.

19:11

Arapske zemlje podržale Kerija, ali ne i Netanijahu
Foto: Tanjug

Međutim, govor nije podržao premijer Benjamin Netanijahu, javljaju izraelski mediji.

Isti izvori posebno naglašavaju činjenicu da je govor podržan od arapskih država, uprkos tome što je Keri, kao jedan od principa za rešavanje sukoba, istakao priznanje Izraela kao jevrejske države, čemu se Palestinci inače protive, između ostalog, zbog arapske manjine u njemu.

Keri je rekao da je princip kojim bi trebalo da se rukovode pregovori između Izraela i Palestinaca "ispunjenje vizije Rezolucije UN 181" u kojoj se poziva na postojanje "dve države za dva naroda, jednu jevrejsku i jednu arapsku, uz međusobno priznanje jednakih prava za sve njihove građane".

Kabinet izraelskog premijera Netanjahua rekao je, s druge strane, da je Kerijev govor pristrasan i protiv Izraela, baš kao i nedavno usvojena rezolucija protiv jevrejskih naselja u Savetu bezbednosti UN.

"Više od jednog sata Keri se bavio opsesivno (jevrejskim) naseljima i skoro nije dotakao izvor sukoba, palestinsko protivljenje postojanju jevrejske države u bilo kojim granicama", navedeno je u saopštenju kabineta.

U saopštenjima arapskih država nije bilo rezervi u odnosu na taj princip. Priznanje Izraela kao jevrejske države jedan je od ključnih zahteva koji je izneo izraelski premijer Benjamin Netanijahu kada je 2009. godine rekao da prihvata cilj stvaranja nezavisne Palestine pod uslovom da, između ostalog, bude demilitarizovana.

Jedan visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta koji je učestvovao u pisanju Kerijevog govora, održanog u sredu u Stejt departmentu, izjavio je za izraelski list Harec da su reakcije iz arapskog sveta ohrabrujuće, kao i iz velikog broja glavnih gradova Evrope, poput Nemačke, Francuske i EU.

"Samo nekoliko minuta pošto je Keri završio svoj govor, počeli su da ga zovu ministri spoljnih poslova, želeći da mu čestitaju i izraze podršku", rekao je jedan neimenovani zvaničnik u Vašingtonu, dodavši da je za njih posebno iznenađenje predstavljala pozitivna reakcija u arapskom svetu i da je bilo nekih šefova diplomatija arapskih zemalja koji su rekli da su decenijama čekali na takav govor.

Te zemlje pripadaju takozvanoj sunitskoj osovini s kojom Netanijahu tvrdi da je znatno poboljšali odnose za vreme svog mandata. On je rekao nekoliko puta tokom protekle godine da je zajednički interes za iransko pitanje između Izraela i sunitskih država stvorilo osnove za dijalog bez presedana koji se navodno tajno vodi.

Netanijahu takođe govori da je zainteresovan za postizanje posebnih mirovnih sporazuma s arapskim zemljama, nezavisno od palestinskog pitanja.

Keri je u svom govoru objasnio da je iz svih svojih razgovora s arapskim zemljama zaključio da nijedna od njih neće normalizovati odnose s Izraelom dok nema izraelsko-palestinskog mira. Saudijska kraljevska kuća pozdravila je principe koje je on naveo, između ostalog, formiranje granica duž linije pre rata 1967. godine, kada je Izael osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom i pojas Gaze, uz moguću dogovorenu razmenu teritorija.

"Kraljevina vidi da su preporuke u skladu s većinom legitimnih međunarodnih odluka i principima Arapske mirovne inicijative usvojene u Bejrutu 2002. godine i da stvaraju odgovarajuću osnovu da se postigne konačno rešenje izraelsko-palestinskog sukoba", navedeno je u saopštenju.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Katar su takođe pozdravili govor.

"Predlozi su pozitivni i predstavljaju odgovarajući okvir da se postigne konačno rešenje palestinsko-izraelskog sukoba", navelo je ministarstvo UAE u Abu Dabiju. Šefovi diplomatija u Manami i Dohi su izdali skoro identična saopštenja i pozvali i Palestince i Izrael da pozitivno reaguju na Kerijeve reči. Pozitivne reakcije stigle su iz Amana i Kaira.

Jordan i Egipat su jedina dva arapska suseda s kojima je Izrael sklopio mir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: