SAD Makedoniji: Prestanite s napadima na ambasadore

SAD su pozvale političke lidere u Makedoniji da prestanu sa neosnovanim napadima na demokratske institucije i ambasadore stranih zemlja.

Izvor: B92

Utorak, 20.12.2016.

23:11

Default images
Foto: Thinkstock

SAD su pozvale lidere i da dozvole formiranje "verodostojne i stabilne vlade".

Kako prenose makedonski mediji, portparol Stejt departmenta Džon Kirbi je brifing sa novinarima u Vašingtonu počeo izražavanjem zabrinutosti zbog pojačanih političkih tenzija u Makedoniji posle vanrednih parlamentarnih izbora 11. decembra.

"Osuđujemo zapaljivu retoriku nekih političkih lidera, koja daje dozvolu za napade na demokratske institucije i ambasadore stranih zemalja u Makedoniji. Pozivamo političke lidere da prestanu s neosnovanim napadima, da poštuju demokratski proces i da dozvole formiranje verodostojne i stabilne vlade, posvećene vladavini prava, odgovornosti i osnovama prava", rekao je Kirbi.

Kako je istakao, SAD su spremne da pomognu da takva vlada ostvari dugoročne ciljeve Makedonije u evroatlantskim integracijamae.

Reakcija SAD dolazi posle izjave lidera vladajuće VMRO DPMNE Nikole Gruevskog na protestima njegove stranke ispred Državne izborne komisije (DIK), gde je ocenio da je komisija parodija i pozvao strane ambasadore da prestanu da se mešaju u unutrašnje poslove Makedonije.

Na tim protrestima pristalica VMRO DPMNE pojavio se i transparent na kojem se američki ambassador Džes Bejli upozorava da prestane da se meša u unutrašnje poslove Makedonije, a nakon toga su se na društvenim mrežama pojavili nekrolozi Bejliju i još nekim evropskim ambasadorima.

Gruevski, koji smatra da mu pripad mandat za formiranje vlade, tada je u zapaljivom tonu rekao i da "pojedini stranci" pritiskaju članove DIK-a kako bi pobedu dali njegovom političkom rivalu, predsedniku SDSM Zoranu Zaevu.

Kako podsećaju mediji, u petak na sastancima sa ambasadorima EU i SAD Samuelom Žbogarom i Džesom Bejlijem, Gruevski je, prema saopštenju njegove partije, rekao da ne može da kaže da li će da smiri strasti njegovih pristalica na protestima ispred DIK-a.

Na vanrednim parlamentarnim izborima VMRO DPMNE je, prema preliminarnim rezultatima, dobila najviše mandata, 51, dok je SDSM dobio 49. Upravni sud je večeras presudio da u nedelju bude ponovljeno glasanje na jednom izbornom nestu u Tearcu, što bi moglo dovesti do promene izbornih rezultata.

Nijedna od te dve stranke ne može sama da formora vladu, za šta je potrebno najmanje 61 poslanik u parlamentu koji ima 120 mesta, pa računaju na moguće kolaicije sa partijama Albanaca u Makedoniji.

Albanska Demokratska unija za integraciju (DUI), koja je poslednjih osam godina bila u koaliciji sa VMRO DPMNE, ima 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri, a Demokratska partija Albanaca (DPA) dva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: