"NATO prošvercovao Mustafu kroz šumu, ukrao mi svu slavu"

Pokrajinskog premijera Isu Mustafu NATO je "prošvercovao" migratskom rutom na severu KIM, tamo gde ga sprski narod neće i ne žel,i što je i pokazao blokadama.

Izvor: B92

Petak, 02.12.2016.

17:03

Foto: Tanjug, arhiva

To je izjavio direktor Kancelarije za KIM Marko Đurić.

"Dakle, migrantskom rutom je prošvercovan kroz šumu na sever KIM, na teritoriju između opština Zvečan i Leposavić prošao je kroz šumu i kroz albanska sela sa ciljem da izazove destabilizaciju, nesigrunost i eventualno ispрovocira nasilnu reakciju našeg stanovništvа na tom delu KIM", rekao je Đurić novinarima.

O namerama Mustafe, dodao je Đurić, prilikom "blic" i "šverc" posete severu KIM najbolje govori društvo u kojem je došao u kojem ga je prošvercovao NATO na sever KiM, a među ljudima sa kojima je bio je i "takozvani ministar kosovskih snaga bezbednosti Devoli".

To govori, smatra Đurić, o stvarnim namerama i gospodina Mustafe, kome ova poseta verovatno delimično služi za političku propagandu, delimično da bi zastrašio Srbe na severu KIM i isprovocirao neku reakciju.

"Međutim, ovo van svake sumnje predstavlja i kršenje obaveza međunarodnog bezbednosnog prisustva KFOR-a i NATO-a na severu KIM, koji ne smeju i nemaju pravo da dozvole prisustvo predstavnika takozvanih kosovskih snaga bezbednosti na severu KIM", naveo je Đurić.

Dodao je da je razgovarao sa sprskim političkim predstavnicima o ovom, kako kaže, neodgovornom i nesuvislom aktu Mustafe i oni su ga, navodi, obavestili da će do daljeg prekinuti svaku komunikaciju i saradnju sa KFOR-om.

Đurić na kraju konstatuje da mu je Mustafa ukrao svu slavu pošto, kako primećuje, sada i on očigledno po KiM putuje šumskim putevima, "kao što i ja ponekad moram da putujem".

Najveća investicija Kfora na Kosovu, novi most, preko reke Bistrice, čija je vrednost 400.000 evra otvoren je za saobraćaj. Srbi su bliokirali magistralni put Priština - Raška zbog dolaska na sever kosovskog premijera Ise Mustafe.

Srbi sa severa zbog Mustafe prekinuli saradnju s Kforom

Politički predstavnici Srba sa severa Kosova do daljeg prekidaju komunikaciju i saradnju sa Kforom, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića.

Politički predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije najoštrije osuđuju instrumentalizaciju Kfora, koji je danas obavljao ulogu političkog pokrovitelja Ise Mustafe prilikom nenajavljenog boravka na severu pokrajine, i do daljeg prekidaju komunikaciju i saradnju sa Kforom, stoji u saopštenju.

Ova poseta dogodila se protivno volji žitelja severa Kosova i Metohije, i na nju ne gledamo kao na demonstraciju sile Ise Mustafe, jer da je zaista silan ne bi mu trebala međunarodna oružana pratnja, već kao na provokativni vojno-politički manevar Kfora, čija je namera narušavanje procesa normalizacije i izazivanje straha i nespokojstva među Srbima severno od Ibra, dodaje se.

U saopštenju preciziraju predstavnici Srba iz opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić da je Kfor ovime prešao tanku liniju koja deli mirotvorce od okupatora, jer umesto da služi potrebama stabilizacije prilika na Kosovu i Metohiji danas je bio faktor destabilizacije.

Stavivši se na stranu politike, Kfor je narušio svoj kredibilitet kod srpskog naroda na severu pokrajine, stoji u saopštenju.

Srpskom narodu na severu Kosova i Metohije ne može se oružjem nametati politička realnost, i grdno se vara svako ko misli da zastrašivanjem može da nas natera da bespogovorno prelazimo preko jednoumlja i političkog nasilja, koji su i doveli do zamrzavanja učešća srpskih političkih predstavka u kovovskim institucijama, navodi se na kraju.

Kosovski premijer Isa Mustafa prisustvovao je danas na severu Kosova ceremoniji otvaranja mosta na reci Bistrici iako su Srbi blokirali magistralni put Priština - Raška u mestu Rudare u opštini Zvečan.

Mustafa je uz još neke predstavnike Vlade Kosova i Kosovskih bezbednosnih snaga do severa Kosova stigao alternativnim putnim pravcem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: