Trido prvo "Kastro izvanredan lider", pa "Kastro diktator"

Kanadski premijer Žistin Trido, koji se našao na meti kritika jer je preminulog Fidela Kastra nazvao "izvanrednim liderom", izjavio je da je Kastro bio diktator

Izvor: B92

Nedelja, 27.11.2016.

22:39

Trido prvo
Foto: GettyImages

Trido, koji je kritikovan jer nije spomenuo stanje ljudskih prava za vreme Kastrove vladavine, rekao je da je jednostavno pokušavao da oda priznanje bivšem šefu države s kojom Kanada ima dugogodišnje odnose, a ne da zanemari "neprijatnu istoriju".

"Činjenica je da je Fidel Kastro imao dubok i dugotrajan uticaj na kubanski narod. On je svakako bio polarizovana figura i sigurno je bilo značajnih zabrinutostio zbog ljudskih prava", rekao je Trido na konferenciji za novinare na Samitu Frankofonije u Madagaskaru.

Na pitanje da li misli da je Kasto bio diktator, Trido je odgovorio "da", preneo je Rojters.

Trido je ranije rekao da je Kastro bio izvanredan lider i da Kanada za njim žali.

"Iako je bio kontraverzna ličnost, i oni koji su podržavali Kastra, kao i oni koji su mu se protivili, priznavali su njegovu ogromnu posvećenost i ljubav prema Kubancima", naveo je Trido u saopštenju.

On je rekao da je Fidel Kastro bio "vođa veći od života, koji je služio narodu skoro pola veka".

"Legendarni revolucionar i govornik Kastro je uveo značajan napredak u oblasti obrazovanja i zdravstvu", dodao je.

Trido i njegova supruga Sofi izrazili su saučešće porodici, prijateljima i "mnogim simpatizerima Kastra".

"Pridružujemo se narodu Kube u žaljenju zbog smrti ovog izvanrednog lidera", rekao je.

AFP je tada preneo da su "lepe reči Tridoa o Kastru" naišle na protivljenje Konzervativne partije, koja je navela da je umesto da je priznao da je Kastrov režim bio brutalan i represivan, Trido izabrao da veliča čoveka koji je uskraćivao osnovnu slobodu ljudima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: