Putin potpisao:Rusija istupa iz Rimskog statuta MKS u Hagu

Rusija ne namerava da bude potpisnica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, piše u dekretu koji je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.

Izvor: B92

Sreda, 16.11.2016.

12:07

Putin potpisao:Rusija istupa iz Rimskog statuta MKS u Hagu
Foto: GettyImages

Kako prenosi ruska agencija Tas, rusko ministarstvo spoljnih poslova sada treba o tome da obavesti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Rimski statut (Statut MKS) je razvijen uz učešće Rusije i usvojen na diplomatskoj konferenciji opunomoćenika pod pokroviteljstvom UN-a 17. jula 1998. godine u Rimu. On je stupio na snagu 1. jula 2002. godine, a dejstvuje od 2003. godine. Rusija je potpisala dokument 13. septembra 2000. godine, ali ga nije ratifikovala.

Putin je odluku doneo nakon godišnjeg izveštaja Suda koji je objavljen 14. novembra, a u kome je navedeno da je ruska aneksija Krima međunarodni oružani sukob Rusije i Ukrajine, što zvanična Moskva negira.

Ovakva ruska odluka znači da državljanima Rusije neće moći da se sudi u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu za zločine počinjene na teritorijama država koje nisu ratifikovale Statut.

MKS je sudsko telo nadležno za suđenja u ime cele međunarodne zajednice osobama koje počine najteže zločine: genocid, agresiju, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene na teritoriji ili od strane državljana država koje su pristupile sudu. Svaki od ovih termina se tumači na različite načine u zakonodavstvima različitih zemalja, ali države potpisnice Statuta Međunarodnog krivičnog suda ukazuju na to da ih razumeju jednako.

Prema mišljenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, MKS nije opravdao nade koje su polagane u njega i nije postao nezavisan pravosudni organ sa autoritetom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: