Kome će Tramp poveriti ključne funkcije?

Posle izbora Donalda Trampa za šefa Bele kuće postavlja se pitanje ko će biti ljudi koje će postaviti na ključne pozicije.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 09.11.2016.

19:08

Kome će Tramp poveriti ključne funkcije?
Foto: GettyImages

Izvesno je jedino da će novi američki potpredsednik biti Majk Pens.

Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani mogao bi da se nađe na mestu državnog tužioca, a za šefa Trampovog kabineta kandidat je Rajns Pribas, aktuelni predsednik Republikanskog nacionalnog komiteta.

Manje je izvesno ko će se naći na javnosti najzanimljivijem i najisturenijem mestu u vašingtonskoj administraciji, mestu državnog sekretara, odnosno šefa diplomatije.

Tanjug u diplomatskim izvorima saznaje da za tu funkciju postoje četiri moguća kandidata, a najviše šansi u ovom trenutku ima jedina žena među njima, Paula Dobriјanski.

Kako se navodi, ona je spoljnopolitiчki ekspert, imala je ključnu ulogu kao diplomata i kreator politike u upravama pet američkih predsednika, kako demokrata, tako i republikanaca. Stručnjak je za region Istočne Evrope i veliki poznavalac Balkana, kao i bivšeg Sovjetskog аaveza i stručnjak za političko-vojne poslove.

Bila je državni podsekretar za demokratiju i globalne poslove između 2001. i 2009.

Paula Dobriјanski je viša saradnica u Belfer centru za nauku i međunarodne poslove na univerzitetu Harvard. Članica je Trilateralne komisije, a njena prednost u odnosu na ostale kandidate je upravo to što je - žena.

Izazov za Trampa, naime, biće upravo to da obezbedi dovoljno žena u svom kabinetu.

Pored nje, zasad jos nezvanični kandidati za državnog sekretara su Njut Gingrič, glavni Trampov saradnik u kampanji, zatim aktuelni predsednik senatskog Komiteta za spoljne poslove Bob Korker, te bivši američki ambasador u UN Džon Bolton.

Kad je reč o ostalim mestima u Trampovom kabinetu, prema nezvaničnim podacima navodi se da se Majkl Fin, penzionisani general i nekadašnji direktor čuvene DEA, Vojnoobaveštajne agencije, može naći na mestu ministra odbrane.

Osim toga, pominje se i da bi 74-godišnji Forest Lukas, saosnivač kompanije Lukas oil, mogao da bude kandidat za ministra unutrašnjih poslova, a veteran Goldman Saksa Stiven Manuhin - ministar finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: