Ušli u svoje stanove nakon 12 godina pravne agonije VIDEO

Stotinu pedeset vlasnika stanova u beogradskom Skojevskom naselju, posle 12 godina pravne agonije s firmama Stankom i Delta legal, ušli su u svoje stanove.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2016.

20:35

Ušli u svoje stanove nakon 12 godina pravne agonije VIDEO

Do rešenja je došlo putem vansudskog poravnanja, čime je omogućen završetak izgradnje stanova koja je počela još 2004. godine.

Nisu čekali vekove, ali jesu više od decenije. A sada, kada su se uselili u novu zgradu, tu su bili i sveštenici.

Za kupce stanova u Skojevskom naselju sve je delovalo beznadežno kada su 2011. saznali da su "Stankom" i "Delta legal" proglasili stečaj. U tom trenutku je bilo povedeno više od 300 pojedinačnih parnica, kao i tužba Delta legata protiv Stankoma. Naizgled nerešiva situacija, a onda se dogodilo nešto što je neuobičajeno za Srbiju. Medijacija. Sudskim i vansudskim poravnanjem se došlo do dogovora, angažovani su novi izvođači radova i zgrade su završene.

"Videla sam kako propada ovaj deo, to je bilo ipak psihički onako malo nenormalno", kaže Jovanka Jeremić.

"Petnaest ili dvadeset kupaca, čini mi se, nije među živima, i to je zaista ono sto je najžalosnije", priča Zoran Pavlović.

"12 godina borba našeg udruženja sa ovim ljudima koji su nas pokušali da upropaste a nisu u zatvoru nažalost do današnjeg dana. To je gospodin Lukić Aleksandar", navodi Milija Dinić iz Udruženja 1000 oštećenih.

Međutim, dok se neki raduju, još nije rešeno pitanje svih stanara. Jedan od njih je i Stevan Delić, koji je 2007. isplatio u potpunosti stan od 39 kvadrata - 45.000 evra. Kaže, novac je dao direktoru Delta legala Aleksandru Lukiću i tu je sve stalo.

"Bio sam da vam kažem i u sudu i ovamo kod advokata i ne može ništa da se reši. Mogu da dobijem ali sud ne može da mi naplati, imaju jedan sto i stolicu", kaže Delić.

Stečajna upravnica Stankoma Andrijana Živanović objašnjava da ima slučajeva da su različiti ljudi za isti stan dali novac. U tom slučaju, oni koji su prvi kupili stan imaju pravo na vlasništvo, dok ovi drugi postaju novčani poverioci.

"Ta lica će se novčano namirivati nakon što se bude vršila prodaja ostalih nekretnina iz imovinskog portfelja Stankoma, i na koji način će i Delta legal dolaziti do sredstava za izmirenje svojih novčanih poverilaca", navodi ona.

Broj slučajeva rešenih medijacijom u privrednim sporovima u Srbiji je veoma mali, iako Poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom ističe značaj efikasnog i brzog pravosuđa. U Zapadnoj Evropi se na ovaj način rešava više od 50 odsto predmeta, dok u Sjedinjenim Državama taj broj dostiže cak 90 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: