AP: Tramp je sateran u ćošak, mejlovi "bolna tačka" Hilari

Republikanski kandidat za predsednika Donald Tramp pružio je svojim najžešćim pristalicama nastup na koji su dugo čekali.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.10.2016.

23:45

AP: Tramp je sateran u ćošak, mejlovi
Getty Images

Ipak, on je nedovoljno ponudio široj publici koja i dalje ne želi Trampa za predsednika, piše agencija AP u analizi nastupa kandidata manje od mesec dana pred izbore u SAD.

Tokom druge 90-minutne tv debate, Donald Tramp je "sateran u ćošak" upotrebio sve raspoložive taktike nastojeći da krene dalje posle video snimka koji je pre 48 sati uzdrmao njegovu kampanju. Na snimku iz 2005. godine Tramp kaže da "možeš da uradiš bilo šta ženi, ako si zvezda".

Pokazujući malo kajanja i nimalo uzdržanosti, Tramp je pažnju skrenuo na seks skandale iz prošlosti bivšeg američkog predsednika Bila Klintona, supruga demokratske kandidatkinje za predsednika SAD Hilari Klinton.

U debati na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu, Trampovi kometari su bili "neverovatno lični". Svoju rivalku je nazvao "đavolom", uz poruku da će je, ukoliko bude predsednik SAD, poslati u zatvor.

On u svojim napadima nije poštedeo nikoga, ni republikanskog kandidata za potpredsednika SAD ni svoju partiju.

Njujorški biznismen je kritikovao kongresmene, uključujući republikance, u vezi sa aferom o korišćenju privatnog mejl servera dok je Hilari Klinton bila na čelu Stejt departmenta.

Trampov performans bio je živ prikaz onoga što je od njega napravilo nezaustavljivu silu u američkoj politici u poslednjih 15 meseci, navodi AP.

Hilari Klinton je Trampov gnev je odbacila uz osmeh i kolutanje očiju. Ona je debatu u Mizruiju počela rečima prve dame Mišel Obame "Kada oni padnu nisko, vi idete visoko".

Tramp je često prekidao Klintonovu zbog čega se ona nije bunila, u nadi da će se njen republikanski protivkandidat spotaći o sopstvene reči.

Međutim, njena strategija je bila manje efikasna nego ona koju je imala tokom prve debate, piše agencija.

Kada su se dotakli pitanja poreza, političke kulture u Vašingtonu ili privatnih mejlova Klintonove u vreme kada je bila državni sekretar, Tramp je uspeo da zada poneki udarac i dobije zamah.

"Stalno ponavljam. Ona govori o zdravstvenoj zaštiti. Zašto nije nešto uradila po tom pitanju? Govori o porezima. Zašto nije uradila nešto u vezi sa tim?", upitao je Tramp.

Tramp je prvi put rekao da je izbegavao plaćanje poreza godinama, ali nije želeo da kaže tačno koliko godina.

U određenom smislu Trampova publika sinoć nije bio prosečan glasač u SAD već lideri Republikanske stranke koji treba da odluče da li da troše vreme i novac da izaberu svog kandidata nakon ograde zbog Trampovih izjava da koristi slavu da bi namamio žene u krevet. Među republikancima mnogi su mesecima teško prihvatali i Trampove izjave o Meksikancima, muslimanima, ratnim zarobljenicima.Nije jasno, kako ocenjuje AP, koliko je Trampov sinoćni nastup u tome pomogao, ali posle debate se nijedan republikanac nije javno ogradio od zvaničnog kandidata stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: