Janjić: Srbija pravno ne može ništa po pitanju "Trepče"

Analitičar Dušan Janjić ocenio je da Srbija ništa pravno ne može da uradi povodom usvajanja Zakona o Trepči u Skupštini Kosova.

Izvor: Beta

Subota, 08.10.2016.

13:03

Default images
Foto: Gettyimages

On je naglasio da Srbija jedino može da proba da politički, propagandno i diplomatski "smanji štetu ili nešto dobije iz cele priče".

Janjić je agenciji Beta kazao da je predlog šefa kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića o obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom usvajanja zakona o Trepči "marketinško-politička ideja".

"Mislim da je to više politički potez da se kaže mi se borimo do zadnjeg časa, ja se nadam da pored te marketinško političke ideje ako uopšte dođe do sednice Saveta bezbednosti da će jedna od stalnih članica iz Evrope, Amerike, staviti veto. Zato što uopšte neće doći na sednicu Saveta bezbednosti", rekao je Janjić.

Prema rečima Janjića, nema osnova po kojem bi Savet bezbednosti UN raspravljao o Trepči, jer UMNIK je o tom delu privatizacije svoje prisustvo prekinuo još 2008.

"To je ideja kako da bacimo loptu što dalje. EU je sad ta gde treba tražiti rešenja ako je moguće", rekao je Janjić

Janjić je dodao da Srbija nema mogućnosti da utiče na Skupštinu Kosova, osim što je to probala preko srpskih poslanika.

On je rekao da i ako bi se u primeni zakona, ili u samom zakonu našao osnov za međunarodnu arbitražu, onda bi se javio problem nepriznavanja Kosova.

"Ako bi u primeni zakona ili u samom zakonu našao osnov za međunarodnu arbitražu, tu bi se onda javio problem što mi ne priznajemo Kosovo. Tu nam se obija i ne radi za nas takozvana statusna neutralnost, jer ako ga ne priznajemo onda je teško naći osnov", rekao je Janjić.

Janjić je ocenio da bi možda Srbija mogla da tuži EU, ali kako je naveo "to znači igranku bez prestanka".

"Ostaju politička sredstva, propaganda, diplomatija", zaključio je Janjić.

On je rekao da se nada će Vlada Srbije raditi ono što je moguće pre svega sa EU, a onda sa Kosovom, ali i da treba da razmišlja da li je moguće otvoriti jedan kop sa Raške strane.

Poslanici u Skupštini Kosova usvojili su Zakon o Trepči, kojim Rudarsko metalurški kombinat Trepča postaje akcionarsko društvo u kojem kosovska Vlada ima 80 odsto akcija, dok 20 odsto akcija pripadaju radnicima i drugim akcionarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: