Problemi migranata ne jenjavaju, rešenja još nema

I dok migranti na putu ka zemljama EU i dalje ulaze na prostor Balkana, rešenje kojim bi se migrantska kriza u potpunosti stavila pod kontrolu, nije pronađeno.

Izvor: B92

Subota, 01.10.2016.

16:31

Problemi migranata ne jenjavaju, rešenja još nema
Foto: Gettyimages

A da bi se zadržao human pristup prema migrantima, našoj zemlji neophodna je podrška donatora.

Dok jedni dižu zidove, a drugi taj potez razmatraju, migrantski problemi ne jenjavaju. Sastanak za sastankom, a konkretni potezi izostaju. A šta je to što je jednom migrantu potrebno na putu ka boljem životu?

Pre nego što zaplove uzburkanim morem, jedna mirna luka čeka ih u centru Beograda.

"Radom sa izbeglicama na terenu smo u stvari shvatili kako se oni osećaju i kako oni provode svoje dane. Shvatili smo da tu postoji jedna velika praznina. Takođe smo videli koliko njima neke svakodnevne stvari, kao što je na primer gledanje filmova ili igranje karata i ispijanje čaja, znače da ih oslobodi to nekog stresa kroz koji su prošli od kako su pobegli od rata", kaže Iva Grčić, Fondacija za izbeglice, dnevni centar.

A ovaj dnevni centar ima i edukativni karakter.

"Ovaj centar smo i otvorili negde sa ciljem da im pomognemo kako da se upoznaju sa evropskom kulturom, tako i da nauče jezike, a između ostalog imamo i neke razne radionice, i naši prijatelji iz Nemačke koji su nam pomogli, što svojim volonterskim radom, što finansijama, pomogli su nam da osposobimo ovaj prostor i održavanje svih ovih radionica", dodaje ona.

Delegacija EU i Medjunarodna organizacija za migracije potpisale su ugovor vredan milion evra za obezbedjivanje specijalizovane opreme i obuke za nadležne organe u Srbiji. Ovakva pomoć budžetu, vojsci, policiji, sistemu socijalne i zdravstvene zaštite svakako je bila neophodna, ali da li je i dovoljna?

"Ono što jeste hendikep Srbije, recimo u odnosu na druge zemlje koje su članice EU, a jesu na balkanskoj ruti, jeste što Srbija nema pristup takozvanim strukturalnim fondovima. Već eventualno iz nekih dodatnih fondova koje EU otvara za ova pitanja. Time zapravo dolazi do određene vrste tumačenja da Srbija dobija manje sredstava. Svakako dsa zavisi od toga kako će EU procenjivati značaj Srbije u budućnosti, kad je reč o migrantsko-izbegličkoj krizi", navodi Vladimir Petronijević, Grupa 484.

Iz grupe 484 ističu i to da bi podrška koju Srbija već dobija kao pomoć za migrantsku krizu, morala biti bolje koordinirana, kako bi i efekti bili vidljiviji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: