"Jeremićeva kandidatura? Kosovo nema brige s tim u vezi"

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj smatra da pravog procesa neće biti sve dok, kako kaže, Srbija ne bude ukinula sve "paralelne strukture".

Izvor: B92

Subota, 17.09.2016.

10:59

Default images
Foto: GettyImages

On je u intervjuu austrijskoj agenciji APA rekao i da je uspostavljanje Zajednice srpskih opština povezano sa ukidanjem "paralelnih struktura".

Upitan o stavu prema kandidaturi bivšeg šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN Hodžaj je kazao da "Kosovo nema brige s tim u vezi".

Podsećamo, kosovski konzulat u Njujorku uputio je ranije pismo svim članicama UN u kojem traži da Vuk Jeremić ne bude izabran za budućeg generalnog sekretara UN-a.

Kako navode, “Jeremić je nepodoban za tu poziciju jer dolazi iz zemlje koja je počinila genocid tokom rata na Kosovu i namerno je porodicama nestalih uskratila mogućnost da razjasne sudbinu svojih voljenih”.

Hodžaj je ocenio da je na severu Kosova značajno poboljšana situacija, ali da Srbija u tom regionu i dalje ima "paralelne strukture", koje se više, kako tvrdi, ne nalaze u javnim institucijama kao što su policija ili pravosuđe, već "deluju iz privatnih kuća".

O tome ko stoji iza tih paralelnih struktura Hodžaj nije želeo da se izjasni.

Hodžaj, međutim tvrdi da postoje grupe koje su "deo srpskih državnih struktura" i koje imaju zadatak, kako kaže, da stanje na severu Kosova destabilizuju, odnosno ne doprinesu integraciji kosovskih Srba.

To, prema njegovim rečima, ima posledice po dijalog Prištine i Beograda, zbog čega je pozvao EU da se pobrine da svi dogovori budu primenjeni.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je sinoć da ne veruje u iskrene namere Prištine kada je u pitanju sprovođenje Briselskog sporazuma.

Đurić je u intervjuu TV "Most" iz Zvečana rekao da će za njega jedini pravi dokaz da je Priština pristupila ispunjenju obaveza iz Briselskog sporazuma biti onog trenutka kada Upravljačkom timu za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) bude omogućena izrada Statuta.

Hodžaj, takođe, okrivljuje srpske poslanike u kosovskoj skupštini što sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom nije izglasan navodeći da oni imaju obavezu da glasaju.

On je izrazio uverenje da bi sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom mogao da bude ratifikovan u oktobru u kosovskoj skupštini.

Vlada je, kako objašnjava, početkom ovog meseca odustala od glasanja o ovom sporazumu, jer nije postojala potrebna dvotrećinska većina, jer, kako je rekao, srpski poslanici nisu prisustvovali sednici.

"Ko uživa prednosti u vladi mora snositi i odgovornost", poručio je Hodžaj srpskim predstavnicima.

Što se opozicije tiče on kaže da granica sa Crnom Gorom odgovara onima iz doba bivše Jugoslavije i da Kosovo sporazumom ne gubi nikakvu teritoriju.

Uveren je da su uzroci problema sa opozicijom vezani za unutrašnju politiku, a ne za odnos prema Crnoj Gori.

Hodžaj je rekao i da se Kosovo trudi da sklopi prvi sporazum sa NATO, koji treba da vodi ka članstvu u toj alijansi.

"Mi ćemo do kraja godine započeti novo poglavlje sa NATO", uveren je on dodajući da je u toku definisanje prvog sporazuma o odnosu Kosova i NATO, koji se tiče saradnja, najpre u okviru Partnerstva za mir.

Što se UN tiče Hodžaj naglašava da je Priština promenila svoj prioritet u spoljnoj politici, i da je napore da pojedine države priznaju nezavisnost, preusmerila na integraciju Kosova u EU i NATO.

S tim u vezi je najavio da će Kosovo u prvoj nedelji oktobra započeti primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: