Napadač nameravao daljinski da aktivira bombu u Nemačkoj?

Sirijac, Mohamed D., koji je izvršio samoubilački teroristički napad u mestu Ansbah, nameravao je da aktivira eksploziv daljinski, tvrdi nemački "Tagesšpigel".

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2016.

14:25

Napadač nameravao daljinski da aktivira bombu u Nemačkoj?
Foto: Tanjug

On je, pre napada haotično vodio telefonski razgovor, saznaje list iz bezbednosnih krugova. Za sada je otvoreno pitanje s kim je razgovarao, pošto se trenutno analiziraju podaci iz dva mobilna telefona koje je posedovao Sirijac.

To što je imao dva mobilna telefona kod sebe moglo bi ukazivati na to da se radi o klasičnom, unapred pripremljenim terorističkim napadom, smatraju bezbednosni krugovi u Nemačkoj.

Teroristi Islamske države i Al kaide koriste prilikom napada stalno više mobilnih telefona kako bi smanjili rizik da bezbednosne strukture prate komunikaciju.

Nejasno je i da li je Mohamed D. želeo da izvršio samoubstvo, jer je, kada se dogodila eksplozija, nameravao da odloži ranac u kojem je bio eksploziv.

Bezbednosne strukture procenjuju da je Mohamed D. nameravao da postavi eksploziv i daljinski aktivira, najverovatnije preko jednog od svoja dva mobilna telefona, prenosi „Tagesšpigel“.

Način delovanja u Ansbahu ukazuje na to da se radi o islamističkom napadu, tvrde neimenovani eksperti dodaući da odgovara pozivu Islamske države na individualni džihad.

Napad u Ansbahu, prema oceni eksperata, mogao bi se uvrstiti u napade inspirisane drugim terorističkim aktima pojedinaca kao što je bilo u Nici, Vircburgu i Minhenu.

Nasilni salafisti, koji već duže žele da izvrše napad, sada misle da to mogu učiniti“, uvereni su neimenovani eksperti dodajući da se zbog toga sada mora strahovati od drugih terorističkih napada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: