"Skenderbeg u Nišu? Pa, onda Paja Patak u Bujanovcu"

Najava predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Jonuza Muslijua o podizanju spomenika Skenderbegu u Nišu, je "politički atak usmeren na stabilnost Srbije".

Izvor: B92

Sreda, 06.07.2016.

23:55

Tanjug

To je ocenio gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

"Reč je o čisto političkom ataku, koji je potpuno nepotreban u ovom trenutku i koji je usmeren na sve ono što se Srbiji sada spočitava", kazao je Perišić.

On je istakao da Niš do danas nije dobio inicijativu za podizanje spomenika Skenderbegu.

"Smatram da je deplasirano da govorimo o podizanju spomenika u tuđim sredinama. Koliko ja znam istoriju, a znam je prilično dobro, Skenderbeg nema nikakve ozbiljne istorijske veze sa gradom", rekao je gradonačelnik.

Perišić je dodao Niš ima stotine osoba koje mogu da imaju više veza sa Bujanovcem nego Skenderbeg sa najvećim gradom juga Srbije.

"Onda ćemo mi morati, kao reciprocitet, da tražimo da se postavi spomenik nekom istaknutom Nišliji u Bujanovcu, ili da se podigne spomenik nekom američkom junaku od Paje Patka do Brus Lija", naveo je Perišić.

Skupština opštine Bujanovac nedavno je donela odluku kojom je Karađorđev trg u tom mestu preimenovan u Skenderbegov trg.

Prema pisanju Bujanovačkih vesti, Musliju je tom prilikom rekao da iako u Nišu nema Albanaca, spomenik Skenderbegu treba da bude podignut "zato što je 3. novembra 1443. godine, sa 300 konjanika, spasio Srbe u Nišu od otomanskog osvajača".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: