Hrvati dali zeleno svetlo, Vučić potvrdio 19. jul

Što se tiče Hrvatske više ne postoje prepreke da Srbija otvori poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU, saznaje B92. Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2016.

17:48

Hrvati dali zeleno svetlo, Vučić potvrdio 19. jul
Foto: Thinkstock

Vučić je novinarima posle Samita lidera Zapadnog Balkana u Parizu rekao da Srbija sada sa većim optimizmom gleda u budućnost, da je ostalo još mnogo toga da se uradi, ali da veruje da će Srbija imati podršku EU i da će i sama taj posao da uradi.

"Nemačka kancelarka Angela Merkel je čestitala Srbiji i zamolila sve da podržavaju Srbiju na evropskom putu, a ne da je ometaju", rekao je Vučić, oceniviši današnji sastanak kao dobar, te primetivši da su drugi bili optimističniji od njega, a da je on bio realističan.

Prema saznanjima B92 iz izvora bliskih hrvatskom državnom vrhu, Hrvatska je u prethodnom periodu iznela svoje primedbe u vezi sa otvaranjem pregovaračkih poglavlja Srbije na putu ka Evropskoj uniji koje su tokom razgovora sa ostalim članicama EU uvažene.

Komesar EU za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanes Han objavom na Tviteru potvrdio je da je Hrvatska dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije o priduživanju EU.

On je naveo da je Konferencija o zapadnom Balkanu u Parizu dala rezultate, pošto je Hrvatska, koja se jedina protivila otvaranju poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, dala svoj pristanak.

"Pariz-Balkan 2016 daje rezultate. Hrvatska potvrdila da je u redu otvaranje pristupnih poglavlja 23 i 24 sa Srbijom. Evropska perspektiva je realna", napisao je Han. Premijer Aleksandar Vučić ranije danas je "prognozirao" takav ishod, rekavši da "ne bi isključio" mogućnost da se danas, u neformalnim razgovorima sa predstavnicima Hrvatske i sa evropskim zvaničnicima, reši problem blokiranja otvaranja poglavlja 23 i 24.

On je uoči odlaska u Pariz rekao u Beogradu da će o ovom pitanju razgovarati sa nemačkom kancelarkom i evropskim zvaničnicima, tačnije da će tražiti da čuje razloge blokadi, budući da je Srbija učinila sve što je do nje.

Ranije danas Velika Britanija je dala zeleno svetlo Srbiji da otvori poglavlje 23 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

Tanjug je javio da će Srbija 19. jula najverovatnije otvoriti poglavlja 23 i 24, ali, izvori iz Evropske komisije za Betu navode da se pregovori nastavljaju. Opširnije u posebnoj vesti.

Podsetimo hrvatska blokada Srbije na evropskom putu traje više od tri meseca, a kako je ranije navedeno, Hrvatska nije dala saglasnost da se otvori poglavlja 23 “iz suštinskih razloga“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: