Četvrtak, 23.06.2016.

10:45

Hodžaj: Prijem Kosova u Stalni arbitražni sud je legalan

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj rekao je da je prijem Kosova u Stalni arbitražni sud u Hagu legalan i proceduralno korektan.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: GettyImages

"Naše članstvo u međunarodnim organizacijama je nezaustavljivo", napisao je Hodžaj na Tviter nalogu u odgovoru na kritike Rusije tim povodom.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je u utorak da je Stalni arbitražni sud u Hagu donoseći odluku o prijemu Kosova u svoje članstvo ignorisao argumente zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, kao i član Haške konvencije o mirnom rešavanju sporova koji predviđa da države potpisnice treba da postignu sporazum o pitanju članstva.

Ona je dodala i da ta odluka nije promenila stav Moskve u vezi nepriznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova koje Rusija tretira kao integralni deo Srbije, prenosi Tas s.

Zaharova je primetila da je malo verovatno da će "Kosovo dati puni doprinos saradnji u okviru ove organizacije".

Na 195. sastanku Administrativnog saveta Stalnog arbitražnog suda u Hagu odlučeno je 13. juna da Kosovo postane član te organizacije.

Stalni arbitražni sud je međuvladina organizacija sa 117 zemalja članica i bavi se arbitriranjem sporova među državama, a pruža usluge rešavanja sporova koji uključuju zemlje, državne entitete, međuvladine organizacije i privatna lica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: