Ko je Omar Maten, napadač iz kluba u Orlandu

Napadač koji je ubio više od 50 ljudi i ranio isto toliko u popularnom gej klubu u Orlandu identifikovan je kao 29-godišnji Omar Maten.

Izvor: B92

Nedelja, 12.06.2016.

19:44

Ko je Omar Maten, napadač iz kluba u Orlandu
Foto: Youtube screenshot

Maten je živeo u Fort Pirsu koji se nalazi oko 200 kilometara južno od Orlanda. Zvaničnici navode da je on odgovoran za najveću masovnu pucnjavu u istoriji SAD.

Istraga je u toku, i dalje nije poznato mnogo stvari o Matenu i njegovim motivima za napad.

Do sada je poznato da je on građanin SAD i da je avganistanskog porekla. Njegov otac izjavio je za NBC da ono što je učinio nema nikakve veze sa religijom.

Osim toga, izjavio je i da se njegov sin mnogo razbesneo kada je u Majamiju pre dva meseca video dvojicu muškaraca kako se ljube.

Njegovi rođaci tvrde da on nije bio preterano religiozan, ali da je mrzeo homoseksualce, kao i da je tukao svoju bivšu ženu.

Njegova bivša supruga, koja nije želela da joj se objavi ime iz bezbednosnih razloga, rekla je za "Vašington post" da Matin nije bio "stabilna ličnost".

"Tukao me je. Samo bi došao kući i počeo da me bije jer veš nije bio opran ili nešto slično", rekla je ona. Ron Hoper iz FBI navodi da policija istražuje motive napada ali da postoje navodi da je „osumnjičeni bio usmeren ka džihadističkim ideologijama“.

Takođe, mediji prenose da su obaveštajne službe obavestile senatora Floride Bila Nelsona da „postoje neke veze sa Islamskom državom“, ali to nije zvanično potvrđeno.

NBC je potom javio da je Maten pre napada pozvao 911 i kada se operater javio zakleo se na vernost Islamskoj državi.

Islamska država je onda preuzela odgovornost za napad, ali je ubrzo senator Floride izjavio da njihove tvrdnje i dalje nisu potvrđene.

Navodi se i da je Maten rođen u Njujorku, da je u mestu u kojem je živeo iznajmio automobil kako bi stigao do Orlanda i izvršio napad.

Mediji takođe prenose da je on „registrovani demokrata“.

Izvor iz policije rekao je za „ABC njuz“ da je Maten ranije „bio na radaru“ policije SAD, ali da nije bio deo istrage.

Maten je ubijen tokom upada policije u klub.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: