EK reaguje: Navodi Vučićevića o zaveri EU i SAD bez osnova

EK je saopštila da su u potpunosti bez osnova navodi glavnog i odgovornog urednika lista "Informer" Dragana J. Vučićevića u kojim on optužuje EU i SAD za zaveru

Izvor: B92

Četvrtak, 09.06.2016.

20:00

EK reaguje: Navodi Vučićevića o zaveri EU i SAD bez osnova
Foto: Gettyimages

"Ove optužbe su potpuno bez osnova i uvereni smo da su vlasti u Srbiji vrlo svesne toga", navodi se u pisanoj izjavi koju je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić dostavila Tanjugu.

U saopštenju Evropske komisije navodi se da je EU čvrsto i bezrezervno posvećena evropskoj perspektivi Srbije.

Istovremeno, podseća se da je EU i najveći davalac finansijske pomoći Srbiji.

”I to se prvenstveno odnosi na vladu Srbije i odvija se potpuno transparentno”, piše u saopštenju Evropske komisije.

Pored podsećanja da je EU glavni trgovinski i investicioni partner Srbije, u Evropskoj Komisiji naglašavaju da evropske institucije kontinuirano pružaju podršku Srbiji na njenom evropskom putu, pri čmu delegacija EU u Beogradu ima centralnu ulogu.

Mi dajemo pohvale tamo gde je to zasluženo, a kritični smo, kao što bi svi prijatelji i trebalo da budu, tamo gde to moramo. EU će nastaviti da zastupa demokratski i ekonomski razvoj kao i vladavinu prava kako u Srbiji tako i svakom drugom mestu”, piše u izjavi koju je Kocijančić dostavila Agenciji Tanjug

Dragan J Vučićević danas je u javnost izašao sa navodima da poseduje konkretne dokaze o tome da su ambasadori zemalja EU i SAD u Beogradu umešani u pokušaj radikalizacije protesta ”Ne da(vi)mo Beograd” i ”Podrži RTV”.

Njihov cilj, prema Vučićevićevim rečima, jeste radikalizacija ovih protesta, sukobi na ulicama, kao i da Srbija doživi neku vrstu obojene revolucije.

"Ova država pocinje da funkcioniše kao jaka država. Medutim, pored sudske, zakonodavne i izvršne vlasti, ovde neko pokušava da uvede i ambasadorsku vlast. Ta vlast je mocnija mnogo više nego što mislimo", naglasio je Vučićević za televiziju Pink.

"Informer" je danas objavio tekst pod naslovom "Kreće ubijanje Vučića" u kojem se tvrdi da Davenport i Skot žele da destabilizuju vlast lidera SNS-a Aleksandra Vučića i da računaju na pomoć mnogih javnih ličnosti.

Dnevnik pominje u tom kontekstu satiričara Zorana Kesića, programskog direktora Transparentnosti Srbija Nemanju Nenadića, glumce Branislava i Sergeja Trifunovića, novinarke Tamaru Skrozzu i Antonelu Rihu, predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašina Obradovića, direktora Fondacije "Slavko Ćuruvija" Ilira Gašija i osnivačicu Centra za kulturnu dekontaminaciju Borku Pavićević.

Polemiku o napisu ovog lista vodile su danas Srpska napredna stranka i DS. Opširnije u posebnoj vesti.

Reagovao je i zaštitnik građana Saša Janković koji je rekao da bi državni organi trebalo da se ograde od pisanja lista "Informer" o ambasadorima SAD i EU Kajlu Skotu i Majkla Davenportu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: