Ukrajina: Najviše žrtava u danu od početka godine

Ubijeno je sedam vojnika a devetoro je povređeno u sukobima u istočnoj Ukrajini u protekla 24 sata što je najveći broj žrtava u jednom danu od početka godine.

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2016.

12:57

Ukrajina: Najviše žrtava u danu od početka godine
Beta/AP

Sekretar Saveta Oleksandr Turčinov optužio je proruske pobunjenike za kršenje Sporazuma iz Minska, ali nije izneo više detalja o okolnostima pod kojima su poginuli ukrajinski vojnici.

Portparol ukrajinske vojske Oleksandr Motužjanjuk naveo je da se radilo o odvojenim napadima duž cele linije fronta i da su u poslednja 24 sata proruske snage pojačale napade na položaje ukrajinske vojske.

Novi bilans poginulih saopšten je dan posle telefonskog sastanka francuskog predsednika Fransoaa Olanda, ruskog predsednika Vladimira Putina, ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i nemačke kancelarke Angele Merkel, lidera tzv. "Normandijske čevorke", koji su se saglasili oko neophodnosti poštovanja Sporazuma iz Minska, kojim je predvidjen prekid vatre i razoružanje duž linije fronta.

U dvogodišnjim sukobima na istoku Ukrajine poginulo je oko 9.300 ljudi, a više od 1,5 miliona je raseljeno.

Uprkos stupanju na snagu sporazuma o primirju, obe strane u sukobu i dalje ga redovno krše, a sastanak "Normandijske četvorke" o prekidu vatre i izborima na istoku Ukrajine, održan je u Berlinu 11. maja i završen bez rezultata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: