CeSID: Čekaju se gradovi, možda još neko preskoči

Naši rezultati izbora su preliminarni, ali se neće mnogo menjati kada je reč o procentima prve dve stranke, izjavio je Đorđe Vuković iz CeSID-a.

Izvor: B92

Nedelja, 24.04.2016.

21:23

CeSID: Čekaju se gradovi, možda još neko preskoči
Foto: B92

Kako kaže, prebrojano je oko 20 odsto glasova, a stigli su rezultati malih biračkih mesta. On navodi i da glasovi iz Beograda još nisu pristigli.

Vuković kaze da je bilo nepravilnosti, ali ne može se reći da je bio ugrožen izborni proces.

“Što se tiče kupovine glasova, na biračkim mestima ih nije bilo, ako je bilo van to je pitanje za nadležne, ne za nas”, navodi Vuković.

U hotelu „Moskva“ nakon toga počeo je panel na kojem je gost Saša Jovančević iz CeSID-a.

„Trenutni podaci su vrlo varljivi, menjaju se iz minuta u minut i prve rezultate treba uzeti sa rezervom.

Osim toga, oni očekuju da se rezultati iskristališu kada budu prebrojali 50 odsto glasova i navode da će u 22h biti značajnih oscilacija.

To se, kako navode, odnosi pitanje da li će koalicija DSS i Dveri preći cenzus. Kako kaže, za listu „Dosta je bilo“ očekuju da će imati više glasova u urbanim sredinama i da će se približiti cenzusu.

CeSID primećuje da se deo kampanje preselio na društveme mreže.

„Videćemo da li im je to pomoglo, ali društvene mreže su definitivno budućnost i u nekim zemljama stranke se oslanjaju samo na tu vrstu promocije. Ipak, zabeležili smo na terenu da je televizija bila ipak primaran način informisanja o partijama, čak i kod mladih ljudi“, navode iz CeSID-a.

Kako navode, još nema podataka za Vojvodinu.
Foto: B92
Ističu da SNS nije imala ozbiljnije padove u odnosu na istraživanja, kao i da je pre presude Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom podrška koaliciji oko DSS i Dveri bila veća.

Takođe, kažu da se stvari oko cenzusa možda neće znati do poslednjeg glasa zbog glasova na Kosovu i u Vojvodini.

„Mislim da ćemo morati da obavimo još jednu projekciju“, kaže Vuković.

Osim toga, navode da se u Vojvodini ponavlja problem iz 2012. godine kada prvo moraju da se broje lokalni glasovi i navode da ne žele da se igraju brojkama i time da li će neko biti ispod cenzusa.

„Još uvek se ne radi o decimalama, nego promilima i ne bih još davao projekciju“, navodi Vuković, dodajući da će se u 23h znati detaljnije.

Nakon toga u hotelu “Moskva” počeo je panel sa Dušanom Spasojevićem i Milanom Jovanovićem.

Za Spasojevića je problem oko cenzsuza zbog toga što se do kraja neće znati ko ce preći taj prag, dok Jovanović kaže da SNS beleži očekivane rezultate.

“Činjenica je da se neki vraćaju u parlament, kao što je SRS. Oni su na najbolji način kapitalizovali povratak Šešelja iz Haga. Presuda mu je pomogla da se Šešelj obraća sa bilborda, ovo nije mogao biti bolji trenutak za njega”, navodi Spasojević.

Jovanović je nakon toga izjavio da je DS delenjem na više stranaka demotivisala birače i da su zbog toga mnogi ostali kod kuće.

Međutim, on isto kaže da ne veruje da je to biračko telo zauvek izgubljeno, ali navodi da je potrebno “ukrupniti ga i vezati”.

Ovi izbori su, kaže on, nesrećno takmičenje za ulazak nekog krila u parlament.
Foto: B92
Spasojević na to odgovara da će parlament dobiti i desničare nakon ovih izbora koji će otvoriti brojne teme i da će oni na političku agendu pokušati da vrate temu Kosova.

Osim toga, verovatno će se govoriti i o nekim konzervativnim temama, kao što je “Parada ponosa”.

Jovanović je saglasan da će budući savez biti dinamičniji, a navodi da ćemo “pored političkog polja prisustvovati i iznošenju prljavog veša”.

Što se tiče SPS oni su postigli dobre rezultate i bez PUPS, to je dobar uspeh, ali je dilema da li će zadržati mesto u vladi zbog predzbornih šumova.

Jovanović misli da će biti mesta ako se želi ići u promenu ustava i reforme, a tu ima mesta ne samo za SPS već i za stranku manjina.

“Zasad je rano prognozorati šta će biti sa demokratama”, navodi Spasojević i ističe da će SPS, ako ostane van vlade, biti najveća opozicija.

“Ne vidim nijednog potencijalnog partnera sa SNS osim SPS”, dodaje na to Jovanović.

On ne veruje da radikali osim buke na političkoj sceni mogu značajno uticati na vladu, ali kaže da oni mogu praviti problem u regionu iznošenjem stavova i biće uporni u podnošenju amandmana.

“Videćemo da li će im to doneti neke nove glasače. Bila je ovo ipak jedna mekša njihova kampanja”, zaključuje Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: