Princ Čarls obišao Hram svetog Save

Britanski princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvela obišli su danas popodne Hram svetog Save u Beogradu.

Izvor: B92

Sreda, 16.03.2016.

17:14

Princ Čarls obišao Hram svetog Save
Foto: FoNet

Princ Čarls prethodno se u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve (SPC) sastao sa patrijarhom Irinejom a zajedno sa njim prisustvovao je i međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice u Srbiji.

Pored patrijarha, sastanku u Konaku knjeginje Ljubice su prisustvovali muftija Muhamed Jusufspahić, rabin Isak Asijel, Ivica Damjanović kao predstavnik beogradskog nadbiskupa i velečasni Robert Foks u ime anglikanske crkve.
Foto: FoNet
Rabin Isak Asijel rekao je novinarima da je poruka na sastanku predstavnika verskih zajednica sa prestolonaslednikom Velike Britanije bila da u Srbiji svi mogu i umeju da žive zajedno, "samo možda svet to baš ne primećuje ili ignoriše".Asijel je novinarima preneo i da je princ od Velsa pitao spskog patrijarha koju poruku da prenese, na šta je patrijarh "veoma mudro odgovorio 'Pa to ćete vi sami videti, sami ćete proceniti šta da kažete'".
Foto: FoNet
Muftija beogradski Muhamed Jusufspahić rekao je, posle sastanka da je dobro kada svi zajedno mogu da budu "bogoljubi i čovekovolitelji" i da je misija verskih lidera da su što više zajedno, jer se samo dijalogom mogu rešiti problemi, ako ih ima.

"Bilo je zadovoljstvo, ali i bez princa Čarlsa, mi se sastajemo, drugujemo i rešavamo svoje probleme u Srbiji", rekao je muftija novinarima.
Foto: FoNet
Posle obilaska Hrama svetog Save, za čiju je izgradnju deo parcele darovao i britanski misionar i dobrotovor Fransis Makenzi, princ Čarls obišao je i dizajn inkubator "Nova iskra".Princ Čarls sa suprugom Kamilom popodne će posetiti i princa Aleksandra Karađoređevića u Kraljevskom dvoru na Dedinju, a uveče će biti gosti na večeri koju u njihovu čast organizuje premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: