Zašto je Grdica ponovo pod vodom FOTO/VIDEO

Za manje od dve godine meštani naselja Grdica kod Kraljeva proživljavaju istu agoniju.

Izvor: B92

Utorak, 08.03.2016.

14:00

Zašto je Grdica ponovo pod vodom FOTO/VIDEO
Foto: FoNet

Zapadna Morava ponovo je poplavila oko 270 kuća, evakuisano je oko 400 ljudi, a vodostaj reke i dalje raste.

Pre nekoliko dana ovde je, nakon brojnih protesta stanovnika Grdice, svečano počela izgradnja bedema koji je trebalo da zaštiti oko 400 kuća koje su stradale u poplavnom talasu u maju 2014. godine.

Posao gotovo da i nije započet, a teška mehanizacija protekle noći morala je da bude povučena pred naletom vode.

Presednik MZ Grdica Rade Erac revoltirano je poručio gradskim funkcionerima da ne dolaze u naselje, zato što, kako je rekao, "Niko ne može da im garantuje bezbednost".
Foto: FoNet
"Dve godine trajali su naši protesti dok je grad trošio milione dinara za ulice do nečijih kuća i ulice pored nečijih kuća, za Dejvis kup i ostale parade, a Grdica je čekala politički tajming da se neki slikaju pored bagera u jeku predizborne kampanje", smatra Erac.

Prema rečima načelnika Sektora za vanredne situacije u Kraljevu Radoice Kočovića, vodostaj Zapadne Morave i dalje je u porastu, jer veliki talas dolazi iz pravca Čačka.
Foto: FoNet
Treba očekivati dalji porast vodostaja na teritoriji Kraljeva i nizvodno prema Vrnjačkoj Banji, a danas, ako ne bude novih padavina, očekujemo stabilizaciju vremena i stagnaciju vodostaja, rekao je Kočović.
Foto: FoNet
Tokom noći, osim evakuacije iz Grdice, trajala je i evakuacija po dva domaćinstva u selima Sirča, Oplanići i Gornji Adrani. Potez između Adrana i Grdice, prema rečima gradonačenika Kraljeva Tomislava Ilića, branjen je džakovima peska u tri kamiona, a i na ostale lokacije dopremane su vreće sa peskom iz preduzeća Zapadne Morava.
Foto: FoNet
Načelnik Raškog okruga Nebojša Simović naveo je da su lokalni funkcioneri preko društvenih mreža pozvali mlade ljude, sportske klubove, odbornike i sve koji mogu da pomognu da dođu u Grdicu kojoj je potrebna pomoć u ljudstvu, mehanizaciji i opremi za odbranu od poplava.
Foto: FoNet
On je izrazio žaljenje zato što se ponavlja situacija slična onoj od pre dve godine i dodao da će učiniti sve kako bi šteta ljudima bila nadoknađena.

Radojko Janić, vlasnik preduzeća "Radijator inženjering", čije je sedište u delu Grdice koji je 2014. godine stradao u velikim poplavama, odlučio je da dva meseca posle poplava, ne čekajući pomoć lokalne samouprave, sam sanira posledice i izgradi odbrambeni zid.
Foto: FoNet
Upravo zahvaljujući tom zidu, čija je izgradnja koštala oko 70.000 evra, i uz pomoć tri pumpe, njegovi radnici uspeli su tokom noći da zaštite imovinu preduzeća.
Foto: FoNet
Meštani Grdice strepe od najavljenih padavina, a meteorološke prognoze ne ostavljaju im previše prostora za nadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: