Ponedeljak, 07.03.2016.

13:32

Vanredno u 11 opština, angažovana vojska

Vanredna situacija zbog poplava proglašena je u opštinama Čačak, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Ivanjica, Bajina Bašta, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Ljig.

Izvor: B92, RTS

Vanredno u 11 opština, angažovana vojska
Foto: Tanjug

Evakuisano je 59 osoba iz domaćinstava ugroženih poplavama, saopštio je MUP.

U Lučanima je evakuisano 28 osoba, u Čačku 16, u Gornjem Milanovcu sedam, u Priboju pet, a u Novom Pazaru tri osobe. U kraljevačkom naselju Grdica večeras je evakuisano 400 ljudi, javio je RTS. Kako se navodi, oni su smešteni u lokalnu školu, odnosno Matarušku banju.

Zbog ugroženosti od poplava, građani su evakuisani iz kraljevackih naselja Grdica, Oplanici, Adrani i Obrva.

Osim toga, jedna osoba izgubila je život - prva žrtva poplava je Jak Tahiri (76) iz sela Dol u opštini Đakovica, potvrdio je portparol te opštine Alji Tafaršiku. Veliki broj domaćinstava je ostao bez električne energije ili vode.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije svuda su na terenu, a za noćas su u svim opštinama organizovana dežurstva.

Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić proglasio je vanredno stanje na teritoriji te opštine.

Iz poplavljenog područja u selima Konjevići i Preljina kod Čačka do sada je evakuisano oko 420 ljudi, čije su kuće, pomoćne prostorije i njive poplavljeni usled izlivanja reke Čemernice, rekla je načelnica Štaba za vanredne situacije u Čačku Biljana Ikodinović.

Ministar odbrane Zoran Đorđević doneo je odluku o angažovanju pripadnika Vojske Srbije na pružanju pomoći nadležnim organima lokalne samouprave u poplavljenim područjima i podršci Ministarstvu unutrašnjih poslova-Sektoru za vanredne situacije.

Kako se navodi u saopštenju, Đorđević je odluku doneo po ovlašćenju predsednika Republike Tomislava Nikolića i preporuke Vlade za angažovanje raspoloživih kapaciteta.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su u Lučanima, Čačku, Novom Pazaru i Gornjem Milanovcu. Kako se dodaje, u svim mestima gde je proglašena vanredna situacija, u okviru kriznih štabova nalaze se i pripadnici Vojske Srbije koji prate situaciju na terenu i koordiniraju aktivnosti.

U okviru preduzetih aktivnosti, ministar Đorđević će u toku sutrašnjeg dana sagledati situaciju u poplavljenim područjima i obići preduzeća namenske industrije u Lučanima i Čačku i po potrebi doneti odluku o dodatnom angažovanju pripadnika Vojske Srbije, piše u saopštenju.
Kako javlja reporter B92, Zapadna Morava i dalje nadolazi. Ugrožene su kuće, njive, ali i magistralni put između Čačka i Užica.

Najviše problema stvaraju bujični potoci, te je i Čemernica probila nekoliko nasipa, a jaki talasi se očekuju za oko pet sati.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić rekao je za B92 da će se u toku noći raditi na zaštiti nasilja koje se nalazi u blizini magistrale.

“Sa nama su vojnici, policija, žandarmerija. Borićemo se da se ne desi ono najgore, da sačuvamo ljudske živote“, rekao je Ilić.
.
Foto: Tanjug
. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: