Tinejdžer iz CG poginuo u Siriji kao džihadista

Državljanin Crne Gore Ernad Huseinović poginuo je u Siriji boreći se na strani Islamske države, javljaju “Večernje novosti“.

Izvor: B92

Nedelja, 07.02.2016.

22:05

Tinejdžer iz CG poginuo u Siriji kao džihadista
foto: facebook

Prema navodima beogradskog lista, 18-godišnjak iz Plava je stradao u bombardovanju 20. januara ove godine, a u aprilu 2015. je iz Bohuma otišao u SIriju.

Smrt još jednog džihadiste sa severa Crne Gore potvrdili su i zvanični izvori, a tokom minulog vikenda "pod Lovćenom" su se brojali "sveti ratnici" pali dosad na ratištima Bliskog istoka u redovima ID.

Pre Ernada tamo su život ostavili Mirza Haklaj iz Podgorice, Adis Salihović iz Rožaja i Damir Šlaković iz Bara... Prvi poginuli je bio Rožajac Adis Salihović ili Ebu Merdija. Sa njim je u akciji napada na jedan zatvor stradao i Novopazarac Eldar Kundaković pod ratničkim imenom Ebu Bera.

Novinska arhiva kaže da je zvanična Podgorica pre 12 meseci iznela podatak da se u redovima ID bori svega šest državljana ove zemlje. Danas iz poluzvaničnih izvora, poimence, govori se o desetak mladih ljudi koji su otišli da se bore "protiv nevernika". Oni su iz Plava, Rožaja, Bara, Nikšića i interesnntno je da imaju fejsbuk-profile na kojima ne kriju svoje opredeljenje za džihad.

A sama vest da familija Huseinovića, poginulog 20. januara 2016, u Plavu i dalje prima izraze saučešća podstakla je lokalnu čaršiju da izbroji koliko se Plavljana trenutno bori u Siriji. Prema ovom "otvorenom" spisku, tamo su braća Džemal i Kenan Canović, kao i Omar Redžepagić. Semir Hasanagić je navodno u redovima ID sa svojom suprugom Ines Canović...

U Siriji ratuju i Adem Mustafić iz Bara, E. K. iz Bijelog Polja i S. F. i A. F. iz Rožaja. U dva navrata u tu zemlju je pokušao da uđe i Baranin Hasib Kastrati, kome su crnogorske obaveštajne službe izgubile svaki trag.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: