"Laknulo, odluka o Asanžu nije pravno obavezujuća"

Advokatica Šveđanke koja je optužila Džulijana Asanža za silovanje kaže da UN ne razume da je silovanje jedno od zloupotreba i kršenja ljudskih prava.

Izvor: B92

Petak, 05.02.2016.

21:27

Foto: GettyImages

Elizabet Masi Fric rekla je da joj je "laknulo" što odluka panela nije pravno obavezujuća.

U saopštenju dostavljenom agenciji AP, ona kaže da "uvreda" za njenu klijentkinju i za prava svih žrtava zločina sugeristati da čovek koji je osumnjičen za silovanje treba da dobije kompenzaciju za namerno izbegavanje pravnog sistema više od pet godina.

Asanž bi, prema njenim rečima, trebalo da "spakuje stvari, napusti ambasadu i počne da sarađuje sa policijom i tužilaštvom", rekla je ona i dodala da je važno znati da je Asanž prekršio zakon.

Radna grupa UN o arbitrarnom pritvoru saopštila je da osnivača Vikiliksa Velika Britanija i Švedska drže u "arbitrarnom pritvoru" od decembra 2010. i da treba da bude oslobođen, kao i da Asanž ima pravo na odštetu.

Švedske vlasti žele da ispitaju Asanža zbog navodnog seksualnog napada 2010. godine u toj zemlji. Asanž negira optužbe, a u junu 2012. godine je tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Asanž veruje da bi ga Švedska izručila SAD, gde se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

Švedsko tužilaštvo saopštilo je da poziv panela UN na oslobađanje osnivača Vikiliksa nema uticaj na njihovu istragu, dok je Velika Britanija odbacila tvrdnje da je Asanž neosnovano pritvoren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: