Turci poslušali Obamu, povlače vojsku iz Iraka

Ministarstvo odbrane Turske odlučilo je da povuče svoje trupe iz Iraka posle zahteva koji je uputio američki predsednik Barak Obama, javlja AFP.

Izvor: B92, AFP

Subota, 19.12.2015.

21:33

Default images
Getty Images

Početkom decembra Turska je poslala nekoliko stotina svojih vojnika u Irak, u okolinu grada Mosula koji je pod kontrolom Islamske države.

Iračka vlada je odmah zatražila njihovo povlačenje uz napomenu da Turska time krši suverenitet Iraka i da je ušla u njegovu teritoriju bez saglasnosti ili poziva Bagdada.

“Turski vojnici nalaze se u Iraku radi zaštite u slučaju napada Islamske države, a svako ko pokušava da prisustvo tih snaga interpretira na drugačiji način samo namerno provocira“, rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu u obraćanju svojoj partiji u parlamentu.

Predsednik Iraka Fuad Masum izjavio je da slanje više stotina turskih vojnika na sever Iraka predstavlja "kršenje međunarodnih normi i zakona" i upozorio da će taj potez povećati regionalne tenzije.

Na tom području se protiv džihadista bore kurdske pešmerga snage, a turska novinska agencija Anadolija je izvestila da su turski vojnici tamo poslati da bi obučavali te kurdske snage.

Obaminu poruku Ankari preneo je je potpredsednik SAD Džo Bajden, koji je rekao da Turska mora da povuče svoju vojsku koja se u Iraku nalazi bez saglasnosti iračkih vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: