Četvrtak, 17.12.2015.

19:36

Sarajevo se guši u prašini, građani da nose maske

Zagađenje vazduha u Sarajevu dostiglo je kritične razmere, a nadležni su proglasili alarmantno stanje savetujući Sarajlijama da što manje borave na otvorenom.

Izvor: B92, index.hr

Default images
Screenshot

Onima koji moraju da borave na otvorenom preporučeno je da nose zaštitne maske.

Operativni štab koji nadzire stanje zagađenja vazduha potvrdio je da je zabeleženo opasno povećanje koncentracije čestica prašine u vazduhu što predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje.

Izmerena koncentracija prašine veća je od 300 mikrograma po metru kvadratnom, javlja Hina.

Prema standardima Evropske unije štetnom po zdravlje smatra se svaka koncentracija prašine veća od 25 mikrograma, prenosi Index.hr.ž

Sada je na snagu stupio drugi stepen mera upozorenja i naloženo je da sva postrojenja koja koriste čvrsta goriva i teška ulja za zagrevanje smanje kapacitete rada, a od policije je zatraženo da pojača kontrolu saobraćaja i isključe sva vozila koja imaju motore ispod nivoa Euro III.

Na građane je apelovano da svedu na minimum kretanje i zadržavanje na otvorenom, a naročito ugrožene kategorije poput trudnica, dece, starijih osoba... Pri eventualnom boravku na otvorenom koristiti zaštitu u vidu zaštitnih maski, navodi se u upozorenju.

Sarajlijama koji se već danima guše u smogu i magli iz vlade je preporučeno i da manje konzumiraju cigarete, ali i da ne koriste ugalj i drvo za ogrev.. Sarajevske kotlina već je duže od dve nedelje prekrivena maglom koja zbog dnevno-noćnih temperaturnih inverzija postaje sve gušća jer nema nikakve cirkulacije vazduha.

Uz Sarajevo u magli i zagađenom vazduhu se danima guše i Zenica i Tuzla, ali je tamo zagađenje posledica industrijske proizvodnje železare i termoelektrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: