CEAS: Evrointegracije su najvažnije

Srbija treba da sarađuje sa državama koje imaju model uspeha, ocenio je danas Centar za evroatlantske studije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2015.

20:04

Default images
Foto: Thinkstock

Premijer Aleksandar Vučić ne bi trebalo da se obazire na loše savete koji ne idu u prilog pridruživanju EU i razvijanju partnerstva sa NATO, dodaje se u oceni.

"Ko može biti protiv zakonski uređenog društva, sa mehanizmima borbe protiv monopola, netransparentnog upliva države, sa reformisanim ili privatizovanim javnim preduzećima koja postaju servis građanima? To je ono što evro-atlantske integracije u stvari i jesu", navode u CEAS-u.

CEAS navodi da svetlija budućnost nije ono što pro-ruski glasovi u Vladi žele,a da Rusija ima neskriven interes da zaustavi proces demokratizacije i da destabilizuje region Zapadnog Balkana.

"U Srbiji, nažalost delom i odgovornošću Zapada što su i sami učestvovali u stvaranju takvog koncepta - sinergija interesa antidemokratskih struktura usaglašenih sa Rusijom - očito želi da nas unazadi", navedneo je u saopštenju.

CEAS ističe da je ovo trebalo da bude dobra nedelja za Srbiju, jer je vlada konačno, dobila zeleno svetlo za početak pregovora sa EU, Srbija će, u okviru Ministarskog Samita OEBSa ugostiti i američkog državnog sekretara Džon Kerija i druge lidere koji dolaze u Beograd, a premijer Srbije skoro je primljen kao dobrodošao gost i ozbiljan partner u Briselu, Berlinu, Moskvi, Pekingu i Vašingtonu, navodi ova nevladina organizacija.

"Imajući u vidu globalna dešavanja jasno je da OEBS-ov ministarski samit predstavlja redak trenutak da Ministarstva spoljnih poslova širom sveta bolje upoznaju Srbiju. Međutim, umesto ozbiljnih priprema za ministarski Samit OEBS-a, svedoci smo optužbi i kontra-optužbi o zaverama protiv naših evroatlantskih partnera.Rezultat toga je da je podrška evrointegracijama u Srbiji pala na manje od 50 odsto", navedeno je u saopštenju.

"Smatramo da su vodeći srpski glasovi jake i neskrivene pro-ruske provinencije. Neki zagovaraju razvijanje strategije borbe protiv “zapadnih nevladinih organizacija”, dok drugi izdaju pro putinovske nedeljnike. Treći, javno prezentuju fantastične priče protiv svakoga ko naglasi da je korupcija problem u našem društvu. CEAS smatra da premijer Vučić ne bi trebalo da se obazire na loše savete o pridruživanju EU i razvijanju partnerstva sa NATO", ocenjuje CEAS.

CEAS smatra da je jedino što bi premijer Srbije večeras u ime cele Vlade Srbije trebalo da učini jeste da pokaže jedno lice.

"Ili Zapadno ili rusko. I da nam kaže da li bar ima volje ako ne i snage da se suprotstavi Putinovom udaru na demokratizaciju Srbije", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: