Brazil: Pukla brana, 15 mrtvih, 45 nestalih

Najmanje 15 osoba je poginulo, a 45 je nestalo nakon što je došlo do pucanja brane u brazilskoj državi Minas Gerais, prenosi “Raša tudej“.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2015.

22:39

Default images
Foto: printscreen

Strahuje se da bi broj žrtava mogao da bude mnogo veći, a spasilačka akcija još traje.

Informacioni vebsajt G1 navodi da ima najmanje deset mrtvih pozivajući se na neimenovani izvor iz lokalnog sindikata rudara. Međutim rudnik Samarko, gde se nesreća dogodina u ovom trenutku nije mogao da navede da li ima žrtava, a nisu mogli to da kažu ni vatrogasci ni pripadnici civilne odbrane koji su poslati na lice mesta.

Spasilački timovi tragaju za preživelim ili mogućim telima nastradalih, a ljudima koji žive u blizini rečeno je da se sklone na neku uzvišicu. Snimci televizije Globo pokazuju rudarski kompleks prekriven vodom i muljem, i velika vozila prevrnuta na stranu.

Helikopterski snimci pokazuju kuće prekrivene do krova crvenim gustim muljem koji je prekrio najamnje nekoliko stotina metara. Ne zna se da li je u kućama neko bio u trenutku nesreće. Celo selo je prekriveno blatom i vide se stanovnici kako su pobegli na viši nivo. Zvaničnici su rekli da je brana sagrađena da zadrži vodu i otpadne supstance rudarskih operacija, što može da bude toksična smesa.

Rudarska kompanija Samarko u saopštenju je navela da ulaže sve napore da zbrine ljude i umanji štetu za okolinu, i dodala da u ovom trenutku ne može da se potvrdi uzrok niti da li ima žrtava.

U saopštenju gradskih vlasti iz Marijane, grada od oko 40.000 stanovnika 300 kilometara severno od Rio De Žaneira navodi se da je brana pukla u 16.20 po lokalnom vremenu u oblasti koja se nalazi oko 20 kilometara udaljeno od centra grada. . .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

14 h

Podeli: