Novo suđenje za krijumčarenje migranata

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je na kazne od tri do šest i po godina zatvora bilo osuđeno četvoro optuženih za krijumčarenje migranata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2015.

17:36

Default images
Foto: Beta/AP

Istom odlukom sud je naložio da im se suđenje ponovi pred Specijalnim sudom, jer je izreka presude nerazumljiva.

Razlozi presude su protivrečni izreci, u presudi nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama koji su predmet dokazivanja, a dati razlozi su potpuno nejasni i u znatnoj meri protivrečni", naveo je Apelacioni sud u obrazloženju odluke, objavljene na njegovom sajtu.

Kao organizator ove kriminalne grupe tereti se Dragan Čeleketić, a kao članovi Marijana Hromček, Timea Čomka i Sebadin Dobrev.

Optuženi su zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljenog prelaza državne granice i krijumčarenja ljudi.

Ranije su osuđeni Beki Fazli, Mirjan Isakov, Radovan Berar, Željko Dimović, Igor Pejaković i Nebojša Mladenović.

Čeleketić se tereti da je organizovao kriminalnu grupu koja se bavila prebacivanjem migranata preko srpsko-mađarske granice, radi sticanja finansijske koristi.

On se, prema optužnici, dogovarao sa licima iz Subotice ili KIM za ilegalno prebacivanje migranata preko državne granice sa Mađarskom sa ciljem njihovog daljeg odlaska ka zemljama EU, a za te usluge naplaćivan je iznos do 2.500 evra po jednom migrantu.

Tužilaštvo sumnja da je od tog iznosa Čeleketić za sebe uzimao od 300 do 1.000 evra u zavisnosti od trase kretanja migranata, a ostalim novcem plaćani su troškovi prebacivanja migranata i raspoređivan među članovima grupe.

Čeleketić je prema optužnici angažovao pripadnike grupe da ilegalne migrante sa područja Preševa ili Bujanovca odvezu do Subotice krećući se rutom duž autoputa E75.

Oni su ih skrivali na više lokacija u Subotici, sve dok ne bude određeno vreme za njihovo ilegalno prebacivalje.

Prebacivalje stranih državljana rađeno je noću, peške, zelenim pojasom granice Srbije i Mađarske, u rejonu mesta "Makova sedmica" na području Srbije i mesta Aštokhalom u Mađarskoj.

Sumnja se da su tako prebacili 18 državljana Srbije mahom Albanaca sa područja KIM, devet državalja Sirije i dva lica čije državljanstvo nije utvrđeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: