Šta EU predlaže Turskoj povodom izbegličke krize?

EU i Turska nameravaju da zavođenjem zajedničkog nadzora granica, bitkom protiv krijumčara i milijardom evra pomoći EU zaustave navalu ilegalnih imigranata.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

17:30

Default images
Foto: Beta, arhiva

Utvrđivanjem identiteta na granicama, izbeglicama iz ratova i progona omogućiće se dobijanje azila u Evropi.

To stoji u Akcionom planu, koji je u Briselu obrazložen turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, a kojim se "EU i Turska obavezuju na saradnju u cilju pomoći izbeglicama i uređivanja migracije da bi se uhvatilo u koštac s neviđenom izbegličkom krizom i sprečio nekontrolisani priliv migranata u Turku i preko Turske u EU".

Planom koji odmah treba da stupi na snagu, EU i vlasti u Ankari obezbediće brzo vraćanje u zemlje porekla iregularnih migranata kojima nije potrebna međunarodna zaštita.

EU je prihvatila da deo plana bude i dijalog o viznoj liberalizaciji s Turskom, ali i sporazum o readmisiji, koji obavezuje Ankaru da prihvati vraćanje onih za koje EU utvrdi da su preko Turske nelegalno došli u Uniju.

Vlasti u Ankari se obavezuju da osetno pooštre propise o izdavanju viza i boravaka za državljane zemalja koje su potencijalno izvor ilegalne imigracije u Tursku i EU, uz popis i utvrđivanja identiteta svih migranata.

Turska će osnažiti saradnju i ubrzati postupak neometanog vraćanja s turske teritorije pridošlih neregularnih migranata koje zaustave rumunske, grčke ili bugarske vlasti.

EU će pomoći tehničko i stručno jačanje turske obalske straže koja će osetno pojačati patroliranje granicama zajedno s grčkom obalskom stražom. Brisel je, istovremeno, odlučan da pruži bitnu finansijsku i humanitarnu pomoć za zbrinjavanje sirijskih izbeglica i u Libanu, Jordanu, Iraku i Egiptu.

Evropska unija će s turskim vlastima raditi i na tome da deo izbeglica iz Turske dobije azil i dođe u zemlje evropske dvadesetosmorice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: