Helena Vuković: I mi smo deo društva

"U 50 metara Prajda bilo je igre i muzike, ali se svuda dalje mogla videti samo plava boja i kordoni", navodi major u penziji Helena Vuković u Kažiprstu B92.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.09.2015.

16:39

Default images

„Mora da je čovek kratkovid i da ne vidi dalje od 50 metara“, rekla je ona na pitanje da prokomentariše izjavu gradonačelnika Siniše Malog o paradi, kada je rekao da je Beograd “otvoren i moderan grad u kojem imate prava da prošetate".

Kako kaže, u tih 50 metara je bilo igre i muzike, ali je svuda dalje od toga mogla da se vidi samo plava boja i kordoni.

„Policija je čak u jednom trenutku i suzila kordon jer je kod Crkve Svetog Marka bio neki kontramiting, gde su predstavnici verskih zajednica izvodili neke rituale“, navodi Helena.

Prema njenim rečima, trans osobe nisu učestvovale u „Paradi ponosa“ jer nisu želele da šetaju.

„Ove godine se slavi 20 godina od aktivizma u Srbiji. Međutim, trans osobe nikada nisu pozivane na takve skupove, samo su ponekada korišćene i zloupotrebljavane za neke ciljeve. Ove godine smo odlučili da se sami pobunimo u odbranu svoih prava i organizujemo stajaći protest“, ističe major u penziji.

Osim toga, kaže, njihov problem nije isti kao kod LGB populacije, jer oni nemaju problem sa seksualnom orijentacijom, već sa rodnim identitom i pre svega sa egzistencijom, jer nemaju dokumenta, zaposlenje...

„Meni je srce kao kuća puno jer su nas podržala romska zajednica i dovela svog predstavnika koji je bio prvi kum Trans prajda i koji je pružio punu podršku i održao lep govor. Vidi se povezanost nas, minornih grupa“, kaže Helena Vuković.

Ona navodi da vojska razume ko je Helena Vuković.

„Deo vojske koji ju je penzionisao nije razumeo, ali bože moj. U časopisu 'Odbrana' čak ima i jedan lep afirmativan tekst na dve strane o trans osobama u američkoj vojsci“, kaže Helena, ističući da je kao major penzionisana jer „njena dijagnoza kvari ugled vojske“.

Helena Vuković je nakon toga naglasila da mora da istakne veoma topao prijem državnih organa.

Na pitanje da li je to zbog razumevanja ili zato što moraju, odgovara: Ima razumevanja, ali i moraju.

„Mi smo deo društva i jedino što želimo je da budemo inkluzivni. Plaćamo porez, ali da li možemo i da radimo? To je ono za šta se borimo“, zaključila je Helena u Kažipstu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: