Kurc: Evropa da se probudi

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc podsetio je, povodom masovnog dolaska izbeglica u Austriju, da je i dalje na snazi Dablinski sporazum.

Izvor: B92

Subota, 05.09.2015.

10:37

Default images
Foto: Tanjug (arhiva)

On je naglasio da je neophodno da se probudi Evropa.

"Nadam se da će uslediti budjenje, jer ovako više ne može više", poručio je austrijski šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, prethodna noć je rešena na humani način, ali ona mora otvoriti oči svima koliko je zamršena situacija u Evropi i koliko je situacija dramatična.

Kurc smatra da broj izbeglica koji dolazi iz Madjarske u Austriju neće ostati na 3.000, zbog čega insistira na evropskom odgovoru o izbegličkoj krizi.

Pozivajući se na izjavu svog makedonskog kolege Nikole Poposkog, Kurc je preneo da svakodnevno hiljade izbeglica iz Grčke ulazi u Makedoniju, kako bi dalje putovali ka Austriji, Nemačkoj i Ssvedskoj.

Vara se onaj ko misli da će se problem sam od sebe rešiti, naglasio je austrijski šef diplomatije dodajući da će i tokom zime biti izbeglica.

Prema njegovim rečima tokom zime se može očekivati smanjenje broja izbeglica preko mediteranske rute, ali ne i preko balkanske.

Zemlje zapadnog Balkana, kako smatra, sada mogu delovati samouverenije, pošto EU do sad nije reagovala.

Šengenski sistem, podsetio je Kurc, funkcioniše samo na osnovu bezbednih spoljnih granica, a on je, takodje, vezan i za Dablinski sistem.

On je upozorio i na tvrdnje makedonskih vlasti da se medju izbeglicama nalaze i strani borci.

"Imamo s tim u vezi i bezbednosni problem, ako naše spoljne granice ne funkcionišu", poručio je šef austrijske diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: