Mali: Deca izmeštena iz vrtića, čekamo rezultate

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da je dao nalog da se deca izmeste iz vrtića, posle informacija da materijal korišćen u izgradnji sadrži otrovni fenol.

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

12:19

Default images
Foto: Tanjug

200 raseljenih porodica iz kontaminiranih objekata u Mileve Marić Ajnštajn, a nakon godinu i po krivac ne postoji. Umesto toga, rađaju se nove sumnje, dok su roditelji sve zabrinutiji.

"Ja sam bivši stanar Mileve Marić, smrdljivih zgrada ili otrovnih zgrada. Moje dete je prebačeno u taj vrtić zato što se njegov orginalan vrtić renovira, kada sam ušla u taj vrtić mene je zapahnuo taj miris. Ja imam averziju prema tom mirisu i mogu lako da ga prepoznam, bilo gde. Tako da automatski sam posumnjala na to, odvela ga na ispitivanje i rezultati fenola su bili gori nego kada smo živeli u zgradama", kaže Marija Bajčetić, čije dete ide u ovaj vrtić.

Ove sumnje su dovoljan razlog za gradonačelnika da se vrtić zatvori.

"Uopšte neću da razmišljam da li je to tačno ili nije, kada je zdravlje dece u pitanju, ne želim da rizikujem i zato će se vrtić iz preventivnih razloga zatvoriti, dok ne stignu rezultati", kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Nakon što je Institut Vinča uzeo uzorke iz betona, Gradski zavod za javno zdravlje postaviće dva merna uređaja za merenje zagađenja atmosferskog vazduha u vrtiću.

"Sam postupak, akreditacioni postupak traje od pet do sedam dana, znači trudićemo se da uradimo ono što je preliminarno moguće, da bi adekvatno mogli da reagujemo u smislu da li je objekat adekvatan za boravak ili nije. Sve mere dalje radimo u saradnji sa Skupštinom grada i predstavnicima sekretarijata, a to je da li bi eventualno deo dece išao na zdravstvene preglede", kaže dr Milan Milutinović, Načelnik centra za ekotoksikologiju gradskog zavoda za javno zdravlje.

I dok ne stignu rezultati, postavlja se pitanje zašto do sada nisu javno objavljeni podaci o tome koliko je objekata kontaminirano, kako se ovakvi incidenti ne bi ponavljali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: