Protestni marš protiv vlade - "Ne u moje ime"

Između 2.000 i 3.000 ljudi prisustvovalo je protestima u centru Budimpešte u znak podrške izbeglicama, a protiv mera koje vlada planira da uvede, javlja MTI.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.09.2015.

23:52

Default images
Foto: Beta, AP

Protestni marš, u organizaciji grupe "Pomoć migrantima", krenuo je ispred železničke stanice Njugati i nastavio prema Trgu Lajoša Košuta u blizini parlamenta.

Učesnici su nosili transparente na kojima je pisalo "Ne u moje ime", čime su iskazali svoje neslaganje sa merama koje planira da uvede mađarska vlada, a tiču se, između ostalog, slanja vojske na granice, kriminalizacije ilegalnog ulaska u zemlju i uspostavljanja tranzitnih zona uz granicu sa Srbijom.

Aktivistkinja grupe Pomoć migrantima Zuzana Zohar je u govoru na Trgu Lajoša Košuta rekla da ta grupa od parlamenta traži da na glasanju sledeće nedelje ne usvoji "44 strane nehumanosti" i da povuče taj predlog zakona.

Umesto toga, potrebni su dobro osmišljeni i efikasni zakoni, rekla je Zohar i zatražila da Mađarska usvoji sistem kvota, koji predlaže Evropska unija.

Na glavnoj budimpeštanskoj železničkoj stanici trenutno se nalazi nekoliko hiljada izbeglica, od kojih je većina na trgu ispred stanice i u obližnjem podzemnom prolazu, dok ih je u samoj zgradi stanice manje.

Neki od migranata drže govore ispred stanice, uzvikujući na engleskom: "Nemačka, Nemačka: tamo želimo da odemo", javlja dopisnik MTI sa lica mesta.

Neke od izbeglica su rekle da će prema Austriji krenuti peške, pošto su otkazani svi međunarodni polasci sa železničkih stanica u mađarskoj prestonici.

U poređenju sa prethodnih nekoliko dana, policijsko prisustvo na stanici Keleti je tek simbolično, navodi dopisnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: