Zakon o Specijalnom sudu stupa na snagu 15. 9.

Odredbe Ustava, koje predviđaju osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK, stupiće na snagu za dve sedmice, piše prštinska Koha ditore.

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

12:44

Default images

Pravnici, međutim, smatraju da su te odredbe protivustavne.

U ponedeljak je, naime, u Službenom listu objavljen Zakon o Specijalnom sudu i Kancelariji Specijalnog tužioca, te da u skladu sa zakonom, te odluke stupaju na snagu 15 dana od dana objavljivanja.

Ustavna osnova ovog zakona je upravo amandman 24 koji je opozicija uputila Ustavnom sudu, ali se on još o njemu nije izjasnio.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga, međutim, nije stopirala objavljivanje zakona koji proističe iz osporenog amandmana već je pre deset dana potpisala ukaz o njegovom stupanju na snagu, nakon čega je i objavljen u Službenom listu.

Istovremeno sa objavljivanjem zakona objavljen je i drugi zakon koji proističe iz tog amandmana - Zakon o pravnoj zaštiti i finansijskoj pomoći potencijalnih optuženih u sudskim procesima pred ovim sudom.

Taj zakon će stupiti na snagu nešto kasnije, jer je samim aktom predviđeno da on stupi na snagu šest meseci posle objavljivanja u Službenom listu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: