"Nema te humanitarne krize kada ima svega za sve"

Nema te humanitarne krize kada pomoći ima za sve, rekao je u vestima B92 šef međunarodnog odeljenja Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović.

Izvor: B92

Subota, 29.08.2015.

20:34

Default images

Prema njegovim rečima, Crveni krst je od 5. juna, kada je počela izbeglička kriza, bio aktivan u pružanju pomoći ljudima koji prolaze kroz Srbiju.

„Pomoć je prvo pružana iz rezervi, nakon toga iz domaćih donacija, a potom u saradnji sa UNHCR-om. Osim toga, pre nekoliko dana je postignut jedan dogovor sa međunarodnim Crvenim krstom i Crvenim polumesecom čime su obezbeđena značajna sredstva“, kaže Miladinović.

Kako navodi, nabavljeni su hrana i sredstava za higijenu koji će se od 2. septembra deliti migrantima u centrima za izbeglice.

„Napravili smo presek i možemo reći da smo, posle onog velikog priliva izbeglica prošle nedelje, sada u uravnoteženom talasu. U njemu uspevamo da distribuiramo humanitarnu pomoć, a evo danas je u Preševu do 19 časova preko 1.000 ljudi dobilo humanitarnu pomoć“, ističe on.

Ljubomir Miladinović je nakon toga rekao da Crveni krst pokušava da sagleda situaciju i događaje i da se prema tome može očekivati dalji dolazak izbeglica.

„Razmišljamo o drugim vremenskim uslovima. U tom smislu su nam potrebni novi kapaciteti, ne šatori već kontejneri kako bi tim ljudima pomoć dostojanstveno bila pružana“, rekao je on.

Na kraju svog gostovanja u vestima B92 šef međunarodnog odeljenja Crvenog krsta Srbije je rekao da će oni nastaviti da pored hrane i higijene obezbeđuju i sve druge stvari koje su izbeglicama potrebne, poput kreveta, šatora, posteljina i dušeka.

„Sigurni smo da ćemo uspeti da to sve pribavimo“, zaključuje Miladinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: